3. heinäkuuta 2019

Oluen paneminen - Brewmonk

Ostin tuossa muutama aika takaperin lappo.fi osoitteesta brewmonk täysmäskäimen. Laite hoitaa mäskäyksen ja keittämisen, viilennyksen joutuu hoitamaan jotenkin toisin.


Nyt on useampi keitto jo takana ja laitteen kanssa on tehty riittävästi mokia niin nyt niitä osaa vähän välttää, mutta tällekin kerralle onnettomuuksia sattui.


Oheisessa jutussa on rapsakkaan alen resepti josta piti tulla 6,2% olutta mutta tukin pumpun hiukan liian isolla satsilla ja maltaat tukkivat pumpun jonka piti kierättää vesi mäskin läpi, en siis saanut kaikkia sokereita irti ja ajan puutteen takia en voinut käyttää tunteja suodatukseen että olisi saatu viimeisetkin sokerit irti.

Olen itse käyttänyt brewmate sovellusta olutreseptien suunnitteluun, siihen saa ja joutuukin itse lisäämään osan maltaista ja humalista jos tietää niiden ominaisuudet. Ilmaisia sovelluksia on muitakin ja kokeilemalla löytää omansa.

Brewmonkin osat

Aloitetaan oluen valmistus pesemällä ja desinfioimalla kaikki, siis ihan kaikki. Pöytätasot missä työskennellään, vesihanat, hellan nupit, kattilat, keitin, käymisastia, välineet jne. Mikään ei ärsytä enempää kuin se että kontaminaatio tuhoaa 3kk kypsytetyn oluen.

Sitten kasataan brewmonk. Ohjekirjaa kannattaa vilkaista koska siinä näkyy maksimi maltaiden määrä ja muita turvallisuusohjeita. Sen verran pitää sanoa että kuvat on ohjekirjassa vähän kehnot mutta saa niistä suunnilleen selvää. Brewmonkissa voi säätää tehot, lämmöt ja ajat itse, mahdollisuus on myös ohjelmoida 6 eri reseptiä jolloin mäskäyslämmöt voi ajastaa muuttumaan vaikka 10min välein ja ohjelma pitää huolen että se pysyy siinä.
1q
Sen verran sanon että alin siiviläpelti joka näyttää vähän lautaselta pitää laittaa niin että se upotus osoittaa ylöspäin sillä maltaat tiukkaavat sen sitten laitoja vasten, itse laitoin sen laitteen pohjalle kuin lautasen pöydälle niin suodatin romahti irti ja maltaat tippuivat brewmonkin pohjalle joka johti siihen että ne paloivat siihen kiinni, tämä taasen johti siihen että vastus napsahti laitteen ylikuumentuessa ja sammutti laitteen aina kun sain pari astetta lämmöt nousemaan.

Kun laite on saatu kasattua voit lisätä siihen mäskäysvedet, sen verran huomiona että yli 23l vettä ja sellaiset 7kg maltaita tekee laitteelle aika tiukkaa ja mäskit saattaa valua ylivuotoputkesta laitteen pohjalle ja tukkia veden kierrätys pumpun tai palaa pohjaan.

Aseta brewmonk paikkaan että käymisastia mahtuu alle ja kuitenkin niin matalalle että jaksat nostaa täyden mäskikorin ylös.
Maltaiden punnitus
Mittaa maltaat valmiiksi, muista taarata astia.


Sillä välin kun vedet on lämpeämässä voi mitata maltaat valmiiksi, 10l ämpäriin yleensä saa kohtuullisen isot mallasmäärät mitattua.

Veden ollessa sopivassa lämmössä laite ilmoittaa siitä iloisella piippauksella. Laita muovikorkki ylivuotoputken päälle sitten voit lisätä maltaat veden joukkoon, sekoittele huolella kaikki paakut pois. Ota ylivuotoputken korkki irti ja lisää toinen siiviläpelleistä maltaiden päälle ja asenna pieni metallinen putki siihen missä korkki oli (kts ohjekirja)
Sekoita huolella.

Nyt voit asentaa vesipumpun mutkaputken yhdessä lasikannen kanssa, niitä ei voi laittaa eriaikaan paikalleen. Varmista että vesipumpun venttiili on auki ja napsauta ohjauspaneelin vierestä pump nappi päälle. Jos olet tehnyt kaiken oikein veden pitäisi nyt virrata tasaisesti pumpusta ja mäskin lämpötila pysyy vakiona kauttaaltaan. Veden valuminen ylivuoto putkeen kuuluu asiaan, se vain kierrättää sen ympäri.



Tässä välissä voit laittaa mäskin huuhteluvedet lämpiämään haluttuun lämpötilaan.
Mäskin huuhteluvedet


Mäskäyksen päätyttyä saat taas iloisen piippauksen. Nyt voit nostaa kätevällä kahvalla brewmonkin sisemmän kehikon ylös ja kääntä samalla hiukan niin kehikko asettuu niille varatuille tukiraudoille ja pysyy siinä itsestään. Normaalisti ei käymisastiaa tarvitse alle laittaa vaan huuhtelun voi suorittaa suoraan vain brewmonkkia käyttämällä.  halusin saada pohjalle karanneet maltaat suodatettua pois.
Mäskin huuhtelua


Nyt voit aloittaa mallaspedin huuhtelun, sen tarkoituksena on saada viimeisetkin sokerit irti maltaista. Pidä tahti sellaisena että mallaspeti ei pääse kuivumaan. Älä sekoittele mäskiä vaikka suodattaminen tuntuisi hitaalta. Sekoittaminen sotkee muodostuneet kanavat eikä olut enää suodatu. Voit kierrättää kerätyn vierteen uudestaan maltaiden läpi kunnes olut on kirkasta, lisää vettä kunnes sinulla on tarpeeksi vierrettä keittoon.
Taempi vierre on ensimmäinen ja hiukan samea vielä
Tässä vaiheessa voi ottaa vierettä sivuun ja tarkistaa ominaispainon 20 asteisesta vierteestä että onko sokereita saatu irti tarvittava määrä.



Nosta mäskikehikko jonnekkin sivuun ja kaada kerätty vierre takaisin brewmonkkiin. Nosta lämpötilaa ohjauspanelista niin pitkään että siinä lukee boil, pistä kansi paikoilleen, mittaa tarvittavat humalat valmiiksi ja ota olut.
Saat kirkkaampaa olutta jos kuorit vaahdot pois ennen humalien lisäämistä.



Kun vierre kiehuu niin voit lisätä humalat, katkerot tulee vierteen keittämisen alkuvaiheessa ja aromi/maku humalat taasen loppuvaiheessa. Oma asiasi on käytätkö humaloille suodatinpussia vai brewmonkin omaa suodatin vai molempia. Oma kokemukseni on että se monkin oma hop bazooka menee tukkoon vaikka käyttäisi molempia ja vierteen valuttaminen on tuskallisen hidasta. Olen laittanut joskus suodattimen vasta laskuhanan jälkeen homman nopeuttamiseksi.
Humalat jää suodattimeen.


Ota sivuun desi nestettä jos voit mitata ominaispainon jos sinulla on ominaispainomittari, se yleensä tulee kotelossa jossa voi mitata ominaispainon lorauttamalla siihen vierrettä joka on 20 asteista.

Kun olet saanut vierteen valutettua desinfioituun käymisastiaan on tärkeää saada vierre hiivauslämpötilaan mahdollisimman nopeasti. Talvella jäähdytys onnistuu vaikka vannalla ja lumella, ilmalla jäähdytys on aika hidasta. Suosittelen hankkimaan jäähdyttimen tai tekemään sellaisen itse vaikka kuparikierukasta, siitä kun laskee kylmää vettä läpi niin ei mene jäähdytyksessä kauaa.
Kuparista askarreltu lauhdutin


Sitten voit nakata hiivan sekaan, oluen vahvuudesta riippuen saatat tarvita useamman kuiva/nestehiivapussin. Tarkista hiivapussista hiivaus sekä käymislämpötila, myös se on hyvä katsoa kuinka suurelle satsille yksi hiivapussi riittää. Suositeltavaa on tehdä myös startteri tai kuivahiivan nesteytys mutta nämä pitää hoitaa ennen panopäivää.

Desinfioi vesilukko ja täytä se vedellä, siinä on mittaviivat mihin asti sitä voi laittaa. Laita kansi tiiviisti päälle, siirrä olut sopivaan käymislämpötilaan ja jää odottamaan pulputusta, käyminen on yleensä valmis viikosta kahteen. Poikkeuksia on ja voit tarkastaa käymisen tilan ominaispainomittarilla, mitä lähempänä 10,00 lukua ollaan sen paremmin sokerit on muutettu alkoholiksi.

Sitten onkin loppu siivouksen aika, loputonta tiskaamista. Suosittelen suihkutiloja, saa kunnolla läträtä.

Käymisen jälkeen pullota tai kegitä olut. Hiilihapot voi tehdä sivuun otetulla vierteellä, panimosokerilla tai hiilihappopullolla. 7g sokeria litraan tuo sellaiset perus hiilihapot.

Sittenpä se on vain jäljellä tuskainen odottelu kunnes pääsee maistamaan. Yleensä 2-4vko:ssa on olut vallan juotavaa jos on saanut kypsyä suhteellisen viileässä, kovassa huoneenlämmössä voi kypsyä nopeammin ja hiiva jäänteet saattaa aloittaa käymisen uudestaan niin rajusti että hiilihapot nousevat pullossa uusiin ulottuvuuksiin, pullot joko poksahtaa tai sitten olut kuohuu yli avattaessa mutta se voi johtua liiasta pullotus sokeristakin.

Teksti kirjoitettu ajomatkalla espooseen, korjaan virheet sitten myöhemmin.






3 kommenttia:

  1. Kiitos Eräsmies, tämä blogisi helpotti suunnattomasti neitsytpanoani uudella BrewMonkilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä mitään, hienoa jos helpotti, ainahan joka panossa jotain pieleen menee mutta koitetaan ainakin vähentää virheitä 🤭

      Poista