12. elokuuta 2021
Eräsmies blogi horrostaa
26. toukokuuta 2021
KukkoAPA hyvinkin
7. toukokuuta 2021
Roiske - Advanced IPA 5,5%
Hip hei ja hurraa, Itselle vielä tuntemattomalta Panimo Roiskeelta tupsahti maistoon Advanced IPA, kuulostaa edistykselliseltä joten jännityksellä odotamme mitä tuleman pitää.
Odotuksia nostaa myös se että Roiske oli vuonna 2020 Pint Pleasen - Parhaat Suomalaiset Panimot listasijalla 19. Yli sadasta suomalaisesta panimosta se on aika hyvin vedetty.
Roiske ei siis ole mikään läppä, "nimithäin Roiskeläphä!" vaan aito kovanluokan kiertolaispanimo. Maistossa oleva olut on tehty United Gypsies Breweryn tiloissa Lohjalla.
Panimon sana:
"Roiskeen taustalla vaikuttaa neljä kaverusta, joita yhdistää yhteisen nuoruuden lisäksi yhä edelleen kasvava intohimo olutta kohtaan. Roiskeen siemen on kylvetty jo nuoruusvuosien aikana, mutta varsinainen idea oluen tekemisestä heräsi vasta muutamia vuosia sitten. Monien kokeilujen, onnistumisten sekä epäonnistumisten kautta on päästy tilanteeseen, jossa voimme ylpeinä todeta että kulutettu aika ei ole mennyt hukkaan. Ensimmäinen tuote, Roiske Advanced IPA, julkaistiin keväällä 2020. Kesällä se sai kaverikseen amerikkalaisen serkkunsa, Reckless APAn."
Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahtoaa ainakin upeasti, nousee korkeaksi torninksi ja ihan törkeän kestäväksi vaahdoksi oluen päälle suojelemaan aromeja. Tämä on tälläistä lusikoitavaa mallia ja berliininpitsiä riittää harrastajien riemuksi.
Olemukseltaan hiukan samea ja värityksena toimii tuttu ja turvallinen kullankeltainen.
Hyvät aromihumaloinnin kerta kaikkiaan, eksoottista hedelmää on maukkaasti mukanaa, kavalkaadista löytyy vaivattomasti ananas, mango, lime ja sitrus. Mysteeri tuoksuna ihan aavistus mansikkaa, first time ever.
Maltaissa tuoksuu ihan kevyesti karamellisuutta ja sokeria, muutoin puhtaan keksinen ja raikas, so far so good.
Maku:
Suutuntuma on hyvä, sanoisin että keskitäyteläistä menoa vaikka hiilihapotusta on reippaasti. Maku on raikkaan sitruksinen ja kovasti greippiin vetävä, viipyilevä jälkimaku kestää aikaa. Mukavasti siellä lopussa on myös muhevaa mallasta joka ottaa kopin.
Humalointi siis komppaa hyvin maltaita ja molemmat pääsevät esille tasapuolisesti. Humalat on valikoitu hyvin ja antavat rapsakan puraisun katkeroillaan tehden tästä todella virkistävän IPA:n
Katkeruus: IBU 60
Väri: EBC 9
20. huhtikuuta 2021
Eräsmiehen maagisen hyvä panimosima
Hitto vie, vappu lähenee ja mie vasta raapustelen reseptiä julkaisu kuntoon, vituix män. Eipä siinä sima on hyvää myös vapun jälkeen ja te pikku pirpanat googlaitette reseptiä ensikin vuonna.
RAAKA-AINEET
350g Demerara ruokokidesokeria - Ruokokidesokeri lisää sekä alkoholipitoisuutta että tummentaa siman väriä
200g Panimosokeria lisää hedelmäistä makeutta ja nostaa alkoholipitoisuutta
1-2 sitruunan kuoret, raastamalla saat parhaan tuloksen.
25g jotain sitruunaista humalaa, esim Lemondrop, Citra. (Itse käytin Wakatu humalaa)
1 pussi Mead-hiivaa, samppanjahiiva tai oluthiiva (Itse käytin Verdant IPA hiivaa)
6 litraa vettä
VALMISTUSOHJE
Kiehauta sokerit, hunaja sekä sitruunankuoret vedessä muutama minuutti. Sekoittele hyvin.
Lisää kuumaan nesteeseen humalat, voit käyttää siiviläpussia tai teehaudutinta apuna. Kokonaiset humalan kävyt on helpompi hallita ja sima pysyy kirkkaampana.
Lappoa neste käymisastiaan.
Jäähdytä n.20 - 25 asteiseksi, tarkista hiivapussista käymislämpötila niin ei käy hupsis.
Lisää hiiva ja sulje käymisastia vesilukollisella kannella tai korkilla.
Sima käy 1 - 2 viikkoa, tsekkaa vaikka ominaispainolla käymisaste. Kun käyminen on loppunut, voit pullottaa siman ja lisätä samalla 5 grammaa per litra jälkikäymissokeria tai yhden hiilihapotuspalan per pullo, hunajaakin voi käyttää mutta sitä on hankalampi mitata. Odota vielä viikko että hiilihapot muodostuu.
Alkoholia muodostuu n. 5%,
16. huhtikuuta 2021
Nokian Panimo - Keisari Sauvin Sour 5%
Maltaat: Ohramallas.
Humalat: Nelson Sauvin.
IBU 10
EBC 16
14. huhtikuuta 2021
Maku brewing - Barley Wine 9%
17. maaliskuuta 2021
Juhlallista meininkiä, maistelussa 100v panimon juhlaoluet Perinteinen Lager 5% sekä Tiltu Oatmeal Stout 8%
Mallaskosken panimo täyttää tupsahti 100v, varsin kunnioitettava ikä suomalaisessa panimoskenessä. Sain kutsun julkistustilaisuuteen joka järjestettiin interwebsissä mutta valitettavasti olin juuri tuolloin tienaamassa leipää pesueelle.
Maistoon tupsahti parikin olutta! Mallaskoski 100 Perinteinen Lager Juhlaolut, 5,0 %, on suunniteltu yhteistyössä Seinäjoelle panimon 1921 perustaneen Johan Walleniuksen pojanpojan Juhani Walleniuksen kanssa. Hienoa että saadaan historiaa näin läheisesti mukaan ja ympyrä sulkeutuu.
Oluen resepti pohjautuu 1950-luvun oluenvalmistukseen. Humalalajikkeet on valittu tuon ajan valmistustapaa noudattaen, mennään siis jalohumalien Magnumin ja Saazin avulla. Mallaspohjassa on käytetty pohjanmaalaista Pehkolan artesaanimallasta.Toinen näyte oli Tiltu Oatmeal Stout, tästä en ole kuullut mitään juhlallisia julistuksia mutta varmasti ihan yhtä tiukalla ammattitaidolla tehty olut.
Nimensä olut on saanut seinäjokelaispanimolla alkuvuosina töitä tehneeltä Tiltu-hevoselta, jonka panimo sai sotasaaliiksi. Hevoset olivatkin ensimmäisinä vuosikymmeninä tärkeässä roolissa, kun oluita kuljetettiin pitkin pitäjää asiakkaille – talvella reen ja kesällä hevoskärryjen kyydissä.Mallaskoski 100 Perinteinen Lager Juhlaolut, 5,0 %
Ulkonäkö & Tuoksu:
Olut on ulkonäöltään kirkas ja komean kupliva, värityksellä mennään classiseen kullankeltaiseen. Vaahtoa muodostui niukalti, eikä se oikein halunnut lasiin jäädä vaan eipä tuo haittaa.
Tuoksuupas maltaiselle, hiukan makean hunajaisellekin. Vienna-maltaat on selkeästi omana persoonanaan taustalla ja humalien tuoksu on taustalla herkästi, suorastaan heikosti. Kuitenkin sellaista kukkaista ja aavistuksen tummien hedelmien, niin kuin rusinoiden tahi taatelin menoa on havaittavissa. Maltaalle on annettu runsaasti tilaa ja se on hienoa.
Maku:
Maku onkin sitten todella maltainen, Viennasta tuleva maltaiden hyökkäys meinaa vetää paahteisuudessaan jopa mämmisyyden puolelle. Yllättävänkin viskoottisen suutuntuman mukana tulee tummaa leivänkuorta ja rusinaa, varsin runsaasti myös. Tässä on sellaista tuhdimman oluen tuntua, se joka väittää lagereita tylsäksi sietäisi saada selkäänsä.
humaloinnissa on lähdetty yrttisen katkeralle linjalle, jälkimaku on pihkaisena todella maukas ja pitkäkestoinen. Humalointi on kyllä ihan törkeän kova suoritus, pärjää maltaiden hiukan makealle profiilille todella mainiosti. Yhdessä raikkaan hiilihappotason kanssa tämä on tasapainoinen ja erittäin hyvällä juotavuudella varustettu lager.
Sanoisin että markettien paras lager tällä hetkellä. Ei uskoisi että resepti perustuu 1950 luvun Lager valmistukseen, jos tälläistä olutta tehtiin edes suunnilleen samaan suuntaan tuolloin niin mitä helvettiä tapahtui että nykyisin meillä on tarjolla pahvinmakuista vesipaskaa.
Oluttyyli: Vaalea lager
Maltaat: Pils, Pehkolan Vienna
Humalat: Saaz ja Magnum
EBU: 24
Alkoholiprosentti: 5,0 %
Mallaskoski 100 Tiltu Oatmeal Stout 8%
Ulkonäkö ja tuoksu:
Vaahto on uhlea ja napakka, kermainenkin jopa. Väriltään varsin mörk. Tuoksuu tummille hedelmille, rukiille ja saaristolaisleivälle. Kaurapuuron menoakin on mukana ihan kivasti. Tynnyrimäinen tammituoksu löytyy ja hiukan sellaista sherrymäisyyttä vaikka tynnyrikypsytystä ei ole edes mainittu.
Maku:
Suutuntuma on samettisen pehmeä. Kaura ja vehnä pehmentää menoa oikein mukavasti. Vahvuudesta huolimatta ei tunnu yhtään terävältä. Hiukan alkohoimaisuutta meinaa ilmetä mutta humaloinnin sitruksisuus naamioi sen välittömästi. Maltaita on mukana runsaasti ja sen kyllä huomaa. Hiukan kuin pimeyden morsian.
Humalointi on raikkaan sitruksista ja havuista, ei varsinaisesti pitkäkestoinen mutta jättää viipyilevän kerroksen limapinnoille.
Vahvan lämmittävä stoutti viileisiin iltoihin.
Oluttyyli: Oatmeal stoutMaltaat: Pale Ale, Oat, Crystal, Wheat, Chocolate Malt.
Alkoholia: 8,0%
EBU: 25
2. maaliskuuta 2021
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas - Metsästäjä 100-vuotisjuhlaolut 4,7%
No nyt sattui kaupassa vastaan tuote mitä ei pystynyt ohittamaan, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan linkoama, metsästäjäliiton 100v syntymäpäiviä juhlistamaan tehty olut.
"Sata vuotta sitten, 24.4.1921 perustettiin Suomen Metsästäjäliitto. Metsästäjillä on alusta lähtien ollut yhteinen intohimo: suomalaisen metsästyskulttuurin edistäminen ja eränkäynnin perinteiden vaaliminen.
Perustamisesta lähtien olemme kulkeneet yhteisellä eräpolulla. Sen varrella on tapahtunut paljon ja sen kulkijoilla on kerrottavanaan monia hienoja tarinoita. Tätä yhteistä eräpolkua juhlistamaan olemme kehittäneet juhlavuodeksi Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan kanssa ihan oman oluen.
Juhlaolut on kevyesti, mutta peruslagereita vahvemmin humaloitu vaalea täysmallasolut, joka sopii moneen makuun. Se on valmistettu Suomessa suomalaisesta ohrasta ja tuotettu ympäristöystävällisesti tuulen ja auringon voimalla."
Ulkonäkö & Tuoksu:
Hyvin kohoava vaahto tupsahtaa oluen kaatuessa kirkkaana Spiegelau olutlasiin. Väritykseltään olkisen ja kullankeltaisen mainio liitto. Tuoksu on maltainen, leipäiset ja keksiset aromit ovat hyvin esillä, hentoista hunajaisuutta on lopussa vielä luvassa humalien tuoman yrttisyyden kera.
Maku:
Hiilihapotus on hyvin onnistunut, raikas mutta ei ylitse pursuava. Maltaisuus on todella vahvasti esillä, hiukan se livahtaa tuonne makean puolelle mutta ei häiritsevästi.
Humalointi on yrttistä kera sitruksisuuden ja katkerointi ryhdikästä, muodostaa todella hyvän vastaparin hiukan makealla mallaspohjalla. Suutuntuma on hiukan rasvaista joka tuo vahvasti mieleen saksalaiset oktoberfest oluet.
Jälkimaku on aika pitkäkestoinen, miellyttäväkin. Hiiva on puhdistanut jälkensä tehokkaasti ja vain kliinisen puhdas lager on jäljellä.
Sanoisin että ryhdikäs jahtiolut iltanuotiolle ja peijaisiin. Ruokien puolesta sopii monelle riistallekin ryhdikkään humaloinnin takia.
10. helmikuuta 2021
Tornion Panimo X Maistila - Routa Imperial Stout 9,5%
3. helmikuuta 2021
Narvan Kyläpanimo - Kanto porter 4,7%
Vaahto kohosi hyvin ja jäi patsastelemaan tiiviiksi matoksi, kauniin kermatoffeen värinen vaahto. Olut itsessään musta niin kuin asiaan kuuluu, mikä porter se muuten olisi! Tuoksussa runsaasti paahteisuutta, leivänkuorta ja ruista. Humalointi vaikuttaa yllättävänkin monipuoliselta, tummia hedelmiä, rusinaa ja sen sellaista löytyy melkoisesti, hiukan sitrustakin nenään tulvahtelee. Jälkimaininkeihin saadaan hiukan mausteista menoa, oikein hyvä lopetus.
Maku:
Suutuntuma on vähän ohutta ja hiilihapotus korkealla. Maltaat ovat vahvasti esillä ja mustia maltaita on selvästi ollut mukana koko mäskäyksen ajan kun saadaan sellaista savuista hiilen makua mukaan. Tiukasti kahvisuutta ja humaloinnin sitruksisuus ja omituinen, tyyliin sopimaton marjaisuus tekevät tästä tiukasti kitapurjeisiin tarttuvan. Katkerointia on melkoisesti ja olut ei olekaan mikään vässykkä. Loppumakuun saadaan mukavaa savuisuutta joka pehmentää menoa.
Ihan mukava kevyt porter mutta olisi varmasti parempi tukevampana, 5,5% tekisi tälle hyvää.
27. tammikuuta 2021
Ctenah pa3nh - netpobckoe 4,7%
Ulkonäkö & tuoksu:
Vaahto katosi aika nopeaan mikä ei yllättänyt sillä lasiin kaataessa vaahtosi aika raivoisasti. hyvin hailakan olkisen värinsä puolesta uskaltaisin ounastella että vastaa rainbow lageria. Tuoksuhan tämä ei juuri miltään, paitsi ehkä maissilta tahi puhtaalta sokerilta...No sanotaan että hyvällä mielikuvituksella tämä voi tuoksua laimennetulta hunajalta.
Maku:
Vahvasti hiilihapotettu ja suutuntumaltaan todella vetisen kevyt. Kauheasti makua tässä ei ole, sellaista viljaisuutta feat viina. Katkeruus on mallia meidän koff ja humalat maistuu havuiselta ja hiukan pippuriselta. Jälkimaku on epämiellyttävän metallinen ja paperimassainen.
Hyvin simppeli vaalea lager, koffin ja karjalan kittaajille menee ihan täydestä.
13. tammikuuta 2021
KUEHN KUNZ ROSEN - Mystique IPA 7%
Ulkonäkö & Tuoksu:
Kuparin värinen olut kaatuu lasiin kauniisti soljuen tuoden tullessaan tiiviin ja korkean vaahdon, kuin vatkattua kermaa konsanaan. Olut itsessään on hiukan samea ja hiiva partikkeleita pyörii mukana, visuaalisesti siis hiukan kehno. Tuoksuu appelsiinille, mangolle ja pihkalle, raikasta menoa kyllä. Maltaiden puolesta karamellinen paahto on vahva, IPA:lle tämä on jännä valinta mutta onhan siinä tietysti räväkkää vastaparia katkeroille. Hiiva tuoksuu selkesti omana elementtinään mikä voi olla puhdas virhekin tai sitten on kikkailtu vehnäolut hiivalla.
Maku:
Suutuntuma on suhteellisen paksu. Ensimmäinen dominoivin elementti on hiiva ja sitten katkeruus joka iskee greippisyytenä yhdessä havujen kanssa. Vahvasti makea karamellinen pohja antaa ihan hyvää vastapainoa katkeruudelle mutta häviää kuitenkin pian humalien alle. Humaloita on käytetty reippaasti mutta hopburnia ei saada aikaan, ruohoisiakin elementtejä on havaittavissa joten kuivahumalointi on kestänyt hiukan liian pitkään. Hedelmäinen makeus jatkuu pitkälle jälkimakuun tehden tästä ihan miellyttävän IPA:n
Vahva IPA hyvällä rungolla ja kerrankin rapsakoilla humalilla, monipuolinen makumaailma. Teknisessä toteutuksessa vielä onnutaan, ne kun saadaan korjattua niin kyseessä on mahtava IPA.
IBU: 65
PANIMO: KUEHN KUNZ ROSEN