Sivut

27. huhtikuuta 2020

Bullet Brew - Oluen valmistus olutuutteesta

Oluen valmistaminen olutuutteesta (Bullet Brew Tanker IPA)

Tässä artikkelissa tutustumme oluen valmistamiseen olutuutteesta. Olutuutteet ovat helposti lähestyttäviä vasta-alkajalle vaivattomuutensa takia. Bullet Brewin pakkauksesta löytyy mallasuute, humalat sekä hiiva. Simple as that, lisää vain vesi.

Tuotteet on pakattu alhaisissa lämpötiloissa typen avulla, tämän avulla tuotteet pysyvät tuoreina. Pakkauksiin on valittu parhaimmat raaka-aineet maailmalta ja hiiva on valittu juuri tyyliin sopivaksi.

Virolainen kotiolutkauppa Pruulmeistrid lähetti minulle ystävällisesti Bullet Brew tuoteperheensä näytepaketin joka oli tyyliltään Tanker IPA, mitä käytettiin tämän artikkelin luomisessa. Samat ohjeet yleensä pätevät prosessin puolesta myös muiden valmistajien olutuutteisiin mutta lue silti paketista ohjeet ennen aloittamista. Jos olet aikeissa aloittaa laadukkaista olutuutteista niin suomalainen Lappo.fi myy näitä.
Olutuute
Klikkaamalla saat kaikki jutussa esiintyvät kuvat isommiksi!


Ohjeet on kirjoitettu pullottamista ajatellen sekä Tanker IPA reseptille, en ota kantaa kegi hommiin.

Välineet:

Mitä tarvitse oluen panemiseen? Uutteiden kanssa ei tarvitse sortua väline hifistelyyn vaan tarvikkeet saa suhteellisen edullisesti ja ei varmasti jää käyttö yhteen kertaan.

- Sekoitusväline, mela.
- 30 L  kannellisen käymisastian vesilukolla (Hanallinen plussaa) - 
- 40kpl 0,5L Pulloja
- Pullonkorkkeja
- Korkitin
- Sokeria tai Bullet Brew Beer Enhancer
- Pullotussokeria
- Lämpömittarin
- Lappoletku
- Kattila
- Sakset
- Desinfiointiainetta (Star Sun)


Saatat myös tarvita talouspaperia ja pyyhkeitä joten kannattaa varata myös sellaisia lähistölle. Pullotuksessa myös suppilo ja mittalusikka on suotavaa hankkia.

Esivalmistelut:

Desinfioi kaikki mikä voi olla tekemisessä vierteen kanssa, aloita siis pesemällä kädet huolellisesti saippualla tai käytä kumihanskoja.

Puhdista ja desinfioi huolella käymisastia, sen kansi ja vesilukko. Muita muistettavia kohteita on myös sekoituskauha, lämpömittari ja sakset joilla avataan uute ja hiivapussi. Suosittelen puhdistamaan myös työtasot, välillä joutuu kädestään tavaroita laskemaan. Myös vesihanaa joutuu huomaamattaan usein näpelöimään joten desinfioi sekin varmuuden vuoksi.

Desinfiointi on erityisen tärkeää, uutteesta tehtyä olutta ei nimittäin keitetä niin kuin täysmäskäämällä tehtyä vierrettä.

Oluen valmistus:

Kun olet saanut neuroottisesti siivottua niin voit avata desinfioiduilla saksilla Brew Bullet pussukan. Pussukka on jaettu kahteen lokeroon, kuivaan ja märkään puoleen. Ota kuivalta puolelta sivuun hiivapussi, ohjeet ja mahdolliset humalat. Kannattaa tarkistaa hiivan päiväys.
Bullet Brew


Laita jo valmiiksi kattilaan kiehumaan 3L vettä.


Kaada tahmainen massa pussista käymisastian pohjalle, ota hiukan kuumaa vettä kattilasta ja laita se uutepussin sisään, pyöräytä pussin suu kiinni ja ravistele huolellisesti että saadaan kaikki mahdollinen olutuute huuhdeltua pois pussista ja hyötykäyttöön. Voin kertoa kokemuksesta että todella tahmaista hommaa, käytä kumihanskoja jos voit.
Tanker IPA


Heivaa loput keitetystä vedestä käymisastiaan yhdessä sokerin (Brewing sugar) kanssa, tarkista sokerin määrä ohjeesta, tässä se oli 1kg. Sekoita huolellisesti että sokerit ja olutuute liukenevat juoksevaksi seokseksi. (Joissain olutuutepakkauksissa on makeutuspussi mukana, lisää se nyt)
Beer enchanter


Lisää kylmää vettä käymisastiaan kunnes sitä on ohjeen osoittama määrä, tässä ohjeessa se oli 23L ja määrän näki näppärästi käymisastian kyljestä. Sekoita taas seos huolellisesti. Erillistä ilmaamista ei tarvita, sillä toisin kuin täysmäskäyksessä, nesteestä ei ole poistunut happea joka olisi tapahtunut vierrettä keittäessä.



Tarkista nesteen lämpötila desinfioidulla lämpömittarilla, varmista että lämpötila on alle 25 astetta ennen kuin sirottelet hiivan sinne joukkoon, sekoittamista ei tarvita.
Bullet brew


Täytä vesilukko keitetyllä eli steriloidulla ja jäähdytetyllä nesteellä minimi/maksimi taso merkintöjen väliin. Vesilukon tarkoitus on päästää kertyvä hiilidioksidi ulos ja estää ulkomaailman paskoja menemästä pönttöön, sen takia myös vesilukon sisällä olevan nesteen pitää olla puhdasta. Laita vesilukko käymisastian kanteen kiinni ja laita kansi tiukasti kiinni käymisastiaan.


Unohda pönttö huoneenlämpöön, mielellään kuitenkin 20-25 celsiuksen tienoille. Alle 20 asteessa käyminen vaatii pidemmän aikaa ja alle 16 saattaa pysähtyä kokonaan ellei kyseessä ole lager hiiva. Yli 25 asteessa taas saadaan käymisaromeita joita tekeillä olevassa tyylissä ei saateta tarvita.

Oma vesilukkoni lähti pulputtamaan 22 asteen huonelämpötilassa 36h kuluttua hiivaamisesta, toisinaan hiiva toimii nopeammin ja toisinaan hitaammin. Maltti on valttia, käymiseen vaikuttaa käytettävä hiiva, hapen määrä sekä lämpötila.

HUOM!! OMINAISPAINOMITTARI ON YLEENSÄ KALIBROITU 20 ASTEISELLE NESTEELLE!

Tarkista ominaispaino 5 päivän käymisen jälkeen jos se näyttää <1.018, lisää humalat (jos kuuluivat uute pakkauksen mukaan) oluen pinnalle. Jos ominaispaino on korkeampi anna oluen olla vielä muutamapäivä omassa rauhassaan kunnes lukemat näyttää <1.015 ennen kuin lisäät humalat. Tässä vaiheessa voin antaa vinkkinä että hanallisen käymisastian hankkiminen auttaa näytteiden ottamisessa ilman että happea päästetään vahingossa olueen.



Unohda humaloitu käymisastia taas 2-3 päiväksi lämpimään.

8-11 käymispäivän jälkeen katso uudestaan ominaispaino. Tarkista ohjeesta oluesi ominaispaino mihin olet pyrkimässä, jos lukemat näyttävät olevan juuri oikein tai jopa alle, käyminen voi olla valmis.

Ennen kuin aloitat pullotuksen tarkista ominaispaino uudestaan seuraavan kahden päivän aikana että se on varmasti jäänyt paikalleen, jos on epäilyksiä niin anna oluen vielä kypsyä vähän aikaa. Keskeneräisestä oluesta tulee helposti joko pahan makuista tai se päättää tulla räjähtäen ulos pullosta, kumpikin on aika perseestä kaikkeen käytettyyn aikaan ja vaivaan nähden.

Pullotus:

Bottling

Puhdista ja desinfioi olutpullot sekä korkit, suosittelen desinfiointiaineeksi Star Sun nimistä tuotetta tai jotain vastaavaa, sen etuna on että sitä ei tarvitse huuhdella pois, hiiva syö sen kyllä. Star Sun on myös ihan älyttömän riittoisaa. Olutpullot voi joko upottaa kokonaan desinfiointiaine liuokseen tai sitten käyttää sumutepulloa ja suihkutella sillä pullot. Muista myös desinfioida lappoletku, pullonkorkit ja muut välineet mitä koet tarvitsevasi. Käytä vain ruskeita olutpulloja, kirkkaista menee UV-valo läpi ja tuloksena on makuvirheellinen olut. Jos käytät pulloja joissa patenttikorkki niin tarkista tiivisteet ja desinfioi ne hyvin.
olutpullo


Lapa olut pulloon ja jätä n. 5cm tyhjää, liika happi oluessa ei ole koskaan hyväksi mutta liian täyteenkään ei kannata laittaa. Itsellä oli käymisastiaan tuleva pullontäyttäjä käytössä, näppärä laite sillä sen kautta olutta virtaa vain kun suutin osuu pullon pohjalle. Sen hyviä puolia on se että olutta ei roisku ympäriinsä pullotuksessa, huono puoli on taas se että humalamuhjut osaavat tukkia sitä ja oluen virtaaminen hidastuu merkittävästi. Isompia olut satseja tehdessä kannattaa harkita joustavaa muoviletkua systeemin välille, tällöin voi täyttää olutpullot lattialla painamalla, tällä minun käyttämällä tavalla joutui jokaista olutpulloa kannattelemaan ilmassa.
Pullotus


Omassa ohjeessani käskettiin laitamaan 0.5L pulloon kukkurallinen teelusikka jos teet lageria, pilsneriä tahi belgialaisia oluita, muihin tyyleihin tasoita sokeri lusikasta. Tokihan tätä voi soveltaa omien mieltymysten mukaan, yleensä se pyörii 5-8g/L. 
sokeri


Korkita pullot, käytä desinfioituja korkkeja äläkä näpli korkkien alapintaa. Sekoita hyvin ennen kuin jätät pullot lämpimään paikkaan kahdeksi viikoksi. Lämpimässä hiiva alkaa syödä sokereita ja muodostamaan alkoholia ja käymistuotteena hiilidioksidia joka imeytyy takaisin olueen. Siirrä olut kahden viikon jälkeen kylmään ja pimeään että se kirkaistuisi. Olut on valmista sitten kun se on kirkasta mutta ei sitä mikään estä juomasta hieman hazynakin, maltti on valttia kuitenkin lopputuloksessa. Yleensä olut paranee kun sille antaa aikaa mutta lagerit ja humaloidut oluet kannattaa nauttia 6kk sisällä, muita voi vielä vaikka kypsytelläkin.
Olutkruunukorkki


Nauti työsi hedelmistä viileänä ja kaataen hitaasti ettei hiivasakat tule kaadon mukana olutlasiin, ellei sitä sitten itse halua.


Toivottavasti tästä oli apua! Kysy mitä haluat, minä vastaan mitä haluan.

Kiitokset virolaiselle panimokaupalle PruulmeistridBullet Brew uutteen lähettämisestä. Tässä vielä heidän ohjeet ja taulukot olutuute resepteihin.

Näitä uutteita voi ostaa myös suomesta Lappo.fi verkkokaupasta, siellä on muuten paras asiakaspalvelu koskaan.

Myöhemmin on tulossa myös videoitu ohje, se lisätään tänne ja sosiaalisen median kanaviin mm. eräsmiehen Youtube kanavaan

4 kommenttia:

  1. Hei. Hyvä ohje.

    Olen itse tehnyt tuon jälkikäymisen vähän eri tavalla. Keitän desin tai muutaman vettä. Sitten lasken paljonko haluan sokeria per pullo. Jos minulla on vaikka 20 litraa olutta, tulee siitä ohjeellasi siis 20 kertaa 5-8 g sokeria. Liuotan keittämääni nestemäärään siis 100-160 g sokeria. Heitän koko sokeriliuoksen tuon 20 litran sekaan ja sekoitan. Litraa kohti on siis noin 5-8 g sokeria (hieman alle jos ihan tarkkoja ollaan). Tämän jälkeen pullotan. Olen päässyt näin aika vähällä. Mitä mieltä tällaisesta tekniikasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki onnistuu tuokin, teen sitä usein itsekin. Se vain vaatisi sen että olut pitäisi siirtää käymisastiasta toiseen astiaan ja tämä lisää hapettumisen riskiä jos sitä ei tee suljetun järjestelmän kautta. Yhden pöntön tekniikalla ei sokeria voisi suoraan liuottaa tuonne sillä sitten ei nestettä voisi sekoittaa tasaisesti oluen joukkoon ilman että hiivat sekoittuisivat takaisin olueen. Nyt sain pulloihini täysin kirkasta olutta ilman yhtään hiivaa pullossa.

      Poista
    2. Pitää siis varoa ettei olut hapetu? Alussa oluessa kuitenkin pitää olla ilmaa? Riittääkö siis jälkikäymiseen ettei oluessa ole oikeastaan yhtään silminnähden hiivaa? Välimuoto tekniikasta voisi olla lisätä ruiskulla sokeriliuos yksitellen pulloihin.

      Poista
  2. Kyllä, alussa hiiva tarvitsee happea m, se syö sen pois ja paskoo hiilidioksidia joka pulputtaa pois vesilukon kautta. Muuten happi on oluelle haitallista. Kyllä sinne pulloon aina sen verran hiivaa tulee että jälkikäyminen onnistuu, ainakin omat pullot sihahtelee iloisesti ja yksi mokoma kuohui ylikin.

    VastaaPoista