27. huhtikuuta 2020

Bullet Brew - Oluen valmistus olutuutteesta

Oluen valmistaminen olutuutteesta (Bullet Brew Tanker IPA)

Tässä artikkelissa tutustumme oluen valmistamiseen olutuutteesta. Olutuutteet ovat helposti lähestyttäviä vasta-alkajalle vaivattomuutensa takia. Bullet Brewin pakkauksesta löytyy mallasuute, humalat sekä hiiva. Simple as that, lisää vain vesi.

Tuotteet on pakattu alhaisissa lämpötiloissa typen avulla, tämän avulla tuotteet pysyvät tuoreina. Pakkauksiin on valittu parhaimmat raaka-aineet maailmalta ja hiiva on valittu juuri tyyliin sopivaksi.

Virolainen kotiolutkauppa Pruulmeistrid lähetti minulle ystävällisesti Bullet Brew tuoteperheensä näytepaketin joka oli tyyliltään Tanker IPA, mitä käytettiin tämän artikkelin luomisessa. Samat ohjeet yleensä pätevät prosessin puolesta myös muiden valmistajien olutuutteisiin mutta lue silti paketista ohjeet ennen aloittamista. Jos olet aikeissa aloittaa laadukkaista olutuutteista niin suomalainen Lappo.fi myy näitä.
Olutuute
Klikkaamalla saat kaikki jutussa esiintyvät kuvat isommiksi!


Ohjeet on kirjoitettu pullottamista ajatellen sekä Tanker IPA reseptille, en ota kantaa kegi hommiin.

Välineet:

Mitä tarvitse oluen panemiseen? Uutteiden kanssa ei tarvitse sortua väline hifistelyyn vaan tarvikkeet saa suhteellisen edullisesti ja ei varmasti jää käyttö yhteen kertaan.

- Sekoitusväline, mela.
- 30 L  kannellisen käymisastian vesilukolla (Hanallinen plussaa) - 
- 40kpl 0,5L Pulloja
- Pullonkorkkeja
- Korkitin
- Sokeria tai Bullet Brew Beer Enhancer
- Pullotussokeria
- Lämpömittarin
- Lappoletku
- Kattila
- Sakset
- Desinfiointiainetta (Star Sun)


Saatat myös tarvita talouspaperia ja pyyhkeitä joten kannattaa varata myös sellaisia lähistölle. Pullotuksessa myös suppilo ja mittalusikka on suotavaa hankkia.

Esivalmistelut:

Desinfioi kaikki mikä voi olla tekemisessä vierteen kanssa, aloita siis pesemällä kädet huolellisesti saippualla tai käytä kumihanskoja.

Puhdista ja desinfioi huolella käymisastia, sen kansi ja vesilukko. Muita muistettavia kohteita on myös sekoituskauha, lämpömittari ja sakset joilla avataan uute ja hiivapussi. Suosittelen puhdistamaan myös työtasot, välillä joutuu kädestään tavaroita laskemaan. Myös vesihanaa joutuu huomaamattaan usein näpelöimään joten desinfioi sekin varmuuden vuoksi.

Desinfiointi on erityisen tärkeää, uutteesta tehtyä olutta ei nimittäin keitetä niin kuin täysmäskäämällä tehtyä vierrettä.

Oluen valmistus:

Kun olet saanut neuroottisesti siivottua niin voit avata desinfioiduilla saksilla Brew Bullet pussukan. Pussukka on jaettu kahteen lokeroon, kuivaan ja märkään puoleen. Ota kuivalta puolelta sivuun hiivapussi, ohjeet ja mahdolliset humalat. Kannattaa tarkistaa hiivan päiväys.
Bullet Brew


Laita jo valmiiksi kattilaan kiehumaan 3L vettä.


Kaada tahmainen massa pussista käymisastian pohjalle, ota hiukan kuumaa vettä kattilasta ja laita se uutepussin sisään, pyöräytä pussin suu kiinni ja ravistele huolellisesti että saadaan kaikki mahdollinen olutuute huuhdeltua pois pussista ja hyötykäyttöön. Voin kertoa kokemuksesta että todella tahmaista hommaa, käytä kumihanskoja jos voit.
Tanker IPA


Heivaa loput keitetystä vedestä käymisastiaan yhdessä sokerin (Brewing sugar) kanssa, tarkista sokerin määrä ohjeesta, tässä se oli 1kg. Sekoita huolellisesti että sokerit ja olutuute liukenevat juoksevaksi seokseksi. (Joissain olutuutepakkauksissa on makeutuspussi mukana, lisää se nyt)
Beer enchanter


Lisää kylmää vettä käymisastiaan kunnes sitä on ohjeen osoittama määrä, tässä ohjeessa se oli 23L ja määrän näki näppärästi käymisastian kyljestä. Sekoita taas seos huolellisesti. Erillistä ilmaamista ei tarvita, sillä toisin kuin täysmäskäyksessä, nesteestä ei ole poistunut happea joka olisi tapahtunut vierrettä keittäessä.



Tarkista nesteen lämpötila desinfioidulla lämpömittarilla, varmista että lämpötila on alle 25 astetta ennen kuin sirottelet hiivan sinne joukkoon, sekoittamista ei tarvita.
Bullet brew


Täytä vesilukko keitetyllä eli steriloidulla ja jäähdytetyllä nesteellä minimi/maksimi taso merkintöjen väliin. Vesilukon tarkoitus on päästää kertyvä hiilidioksidi ulos ja estää ulkomaailman paskoja menemästä pönttöön, sen takia myös vesilukon sisällä olevan nesteen pitää olla puhdasta. Laita vesilukko käymisastian kanteen kiinni ja laita kansi tiukasti kiinni käymisastiaan.


Unohda pönttö huoneenlämpöön, mielellään kuitenkin 20-25 celsiuksen tienoille. Alle 20 asteessa käyminen vaatii pidemmän aikaa ja alle 16 saattaa pysähtyä kokonaan ellei kyseessä ole lager hiiva. Yli 25 asteessa taas saadaan käymisaromeita joita tekeillä olevassa tyylissä ei saateta tarvita.

Oma vesilukkoni lähti pulputtamaan 22 asteen huonelämpötilassa 36h kuluttua hiivaamisesta, toisinaan hiiva toimii nopeammin ja toisinaan hitaammin. Maltti on valttia, käymiseen vaikuttaa käytettävä hiiva, hapen määrä sekä lämpötila.

HUOM!! OMINAISPAINOMITTARI ON YLEENSÄ KALIBROITU 20 ASTEISELLE NESTEELLE!

Tarkista ominaispaino 5 päivän käymisen jälkeen jos se näyttää <1.018, lisää humalat (jos kuuluivat uute pakkauksen mukaan) oluen pinnalle. Jos ominaispaino on korkeampi anna oluen olla vielä muutamapäivä omassa rauhassaan kunnes lukemat näyttää <1.015 ennen kuin lisäät humalat. Tässä vaiheessa voin antaa vinkkinä että hanallisen käymisastian hankkiminen auttaa näytteiden ottamisessa ilman että happea päästetään vahingossa olueen.



Unohda humaloitu käymisastia taas 2-3 päiväksi lämpimään.

8-11 käymispäivän jälkeen katso uudestaan ominaispaino. Tarkista ohjeesta oluesi ominaispaino mihin olet pyrkimässä, jos lukemat näyttävät olevan juuri oikein tai jopa alle, käyminen voi olla valmis.

Ennen kuin aloitat pullotuksen tarkista ominaispaino uudestaan seuraavan kahden päivän aikana että se on varmasti jäänyt paikalleen, jos on epäilyksiä niin anna oluen vielä kypsyä vähän aikaa. Keskeneräisestä oluesta tulee helposti joko pahan makuista tai se päättää tulla räjähtäen ulos pullosta, kumpikin on aika perseestä kaikkeen käytettyyn aikaan ja vaivaan nähden.

Pullotus:

Bottling

Puhdista ja desinfioi olutpullot sekä korkit, suosittelen desinfiointiaineeksi Star Sun nimistä tuotetta tai jotain vastaavaa, sen etuna on että sitä ei tarvitse huuhdella pois, hiiva syö sen kyllä. Star Sun on myös ihan älyttömän riittoisaa. Olutpullot voi joko upottaa kokonaan desinfiointiaine liuokseen tai sitten käyttää sumutepulloa ja suihkutella sillä pullot. Muista myös desinfioida lappoletku, pullonkorkit ja muut välineet mitä koet tarvitsevasi. Käytä vain ruskeita olutpulloja, kirkkaista menee UV-valo läpi ja tuloksena on makuvirheellinen olut. Jos käytät pulloja joissa patenttikorkki niin tarkista tiivisteet ja desinfioi ne hyvin.
olutpullo


Lapa olut pulloon ja jätä n. 5cm tyhjää, liika happi oluessa ei ole koskaan hyväksi mutta liian täyteenkään ei kannata laittaa. Itsellä oli käymisastiaan tuleva pullontäyttäjä käytössä, näppärä laite sillä sen kautta olutta virtaa vain kun suutin osuu pullon pohjalle. Sen hyviä puolia on se että olutta ei roisku ympäriinsä pullotuksessa, huono puoli on taas se että humalamuhjut osaavat tukkia sitä ja oluen virtaaminen hidastuu merkittävästi. Isompia olut satseja tehdessä kannattaa harkita joustavaa muoviletkua systeemin välille, tällöin voi täyttää olutpullot lattialla painamalla, tällä minun käyttämällä tavalla joutui jokaista olutpulloa kannattelemaan ilmassa.
Pullotus


Omassa ohjeessani käskettiin laitamaan 0.5L pulloon kukkurallinen teelusikka jos teet lageria, pilsneriä tahi belgialaisia oluita, muihin tyyleihin tasoita sokeri lusikasta. Tokihan tätä voi soveltaa omien mieltymysten mukaan, yleensä se pyörii 5-8g/L. 
sokeri


Korkita pullot, käytä desinfioituja korkkeja äläkä näpli korkkien alapintaa. Sekoita hyvin ennen kuin jätät pullot lämpimään paikkaan kahdeksi viikoksi. Lämpimässä hiiva alkaa syödä sokereita ja muodostamaan alkoholia ja käymistuotteena hiilidioksidia joka imeytyy takaisin olueen. Siirrä olut kahden viikon jälkeen kylmään ja pimeään että se kirkaistuisi. Olut on valmista sitten kun se on kirkasta mutta ei sitä mikään estä juomasta hieman hazynakin, maltti on valttia kuitenkin lopputuloksessa. Yleensä olut paranee kun sille antaa aikaa mutta lagerit ja humaloidut oluet kannattaa nauttia 6kk sisällä, muita voi vielä vaikka kypsytelläkin.
Olutkruunukorkki


Nauti työsi hedelmistä viileänä ja kaataen hitaasti ettei hiivasakat tule kaadon mukana olutlasiin, ellei sitä sitten itse halua.


Toivottavasti tästä oli apua! Kysy mitä haluat, minä vastaan mitä haluan.

Kiitokset virolaiselle panimokaupalle PruulmeistridBullet Brew uutteen lähettämisestä. Tässä vielä heidän ohjeet ja taulukot olutuute resepteihin.

Näitä uutteita voi ostaa myös suomesta Lappo.fi verkkokaupasta, siellä on muuten paras asiakaspalvelu koskaan.

Myöhemmin on tulossa myös videoitu ohje, se lisätään tänne ja sosiaalisen median kanaviin mm. eräsmiehen Youtube kanavaan

19. huhtikuuta 2020

Olvi - Daring Daughter - Brut lager 5,5%

Uhmakkaan tyttären voittokulku jatkuu Brut lagerin muodossa, hienoa huomata että on lähdetty kokeilemaan uutta ja leikitty kuivahumaloinnin kanssa. Brutti on vaalea, kuivaksi käytetty ultra-dry lager, joka on kuivahumaloitu Crystal-aromihumalalla.

Brut lager edustaa kuulema uutta oluttyyliä Suomessa. BJCP;n mukaan tälläistä tyyliä ei tietysti ole edes olemassa, joten se on uusi tyyli ihan kaikkialla muuallakin. Super kuivaksi käytetty lageri ei ole mitenkään uusi innovaatio esim Asahi super dry on löytyny kaupoista jo kauan, se ei tosin ole yhtä terhakkaasti humaloitu kuin tämä, tämä on myös saatu epäpyhästi entsyymeillä aikaiseksi.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Nyt on uhkea vaahto, kirkkaan valkea ja isokuplainen, kestää ja kestää. Kirkkaan kullankeltainen olut kuplahtelee lasissa herkullisesti. Tuoksuu vahvasti lagerille jo 60cm päästä. Lähempää sitten tuoksuu enemmän hedelmäiset humalat ja hiivan esterit. Sitrusta ja hiukan greippiä löytyy tästä seoksesta, hyvältä se kyllä mielestäni tuoksuukin. Panimomestarilta hyvä suoritus.
Kuvaan napattu paskainen olutlasi, puhtaaseen lasiin ei kuplat tartu seiniin.
Nappaa pesuohje tästä https://www.youtube.com/watch?v=u7G1zvy522M&t=6s


Maku: 
Suorastaan kirpsakan hiilihapotettu. Kevyt suutuntuntuma, todella kuivan profiilin omaava olut. Humalointi on sellaista helpohkoa kevyttä katkerointia, ei juurikaan humalassa makuprofiilia havun ja kevytgreippilimpparin lisäksi. Hyvin yksiulotteinen olut kevyellä keksisellä mallaspohjalla. Hiivalla hento jälkimaku jatkuu vielä jonkin aikaa.

Yksi raikkaimmista olvin oluista, tuntuu paljon kevyemmältä kuin 5,5%.

Humalat: Crystal, Cascade
Maltaat: Ohra
EBC: 8
EBU: 25

9. huhtikuuta 2020

Olutlasin peseminen kotona.

Olutlasi on olutharrastajan ja ammattilaisen tärkein työväline, ilman kunnollista ja puhdasta olutlasia ei oluesta saa kaikkea sen kaipaamaa kunnioitusta. Olut kuuluu aina nauttia lasista, olipa siinä oluttölkissä vaikka miten hieno kokonaan aukeava kansi.


Suoraan tölkistä nauttiessa oluesta jää parikin asiaa pimentoon. Ensimmäinen on oluen väri, se on yksi kauneimmista olueen liittyvistä seikoista. Toinen seikka on puhdas käytännöllisyys, lasissa oluesta näkee siinä mahdollisesti olevat virheet. Vaalean lagerin ei esimerkiksi kuulu olla sameaa tahi sisältää hiivahiukkasia.

Myöskin tuoksu on tärkeä osa olutta, oikein muotoillulla lasilla saa oluen tuoksut säilymään pidempään tai saamaan ne jopa paremmin esille. Olutlasin muotoilussa olueen vaikuttaa olennaisesti myös se onko siinä jalka tahi kahva, jonka avulla olut pysyy viileämpänä lasissa kuin käsien välissä lämmitetty tuoppi. Oluen olisi myös hyvä mahtua kokonaisuudessaan lasiin.

Lasi on siis vallan tärkeä työväline ja se pitää osata pitää myös puhtaana. Tässä artikkelissa käyn läpi olutlasin puhdistuksen ja säilytyksen. Koska haluan oluelleni parhaimman mahdollisen astian, halusin tehdä jutun juuri Spiegelau laseilla, ne ovat olutlasien Rolls-Royce. Ystävällisesti Decanter lähetti Spiegelau laseja, iso kiitos heille.

Huomio huomio! Ohjeet on kirjoitettu todella likaiselle lasille, eli pinttynyt lika, rasva jne. Normaalisti lasille pitäisi riittää vesipesu harjalla, lukija vinkkinä sain ehdotuksen että pieni nokare soodaa mukaan auttaa puhdistuksessa.

Välineet:

Tarvitset puhtaan tiskiharjan ja pitkille laseille pulloharjan joka on pyhitetty pelkästään olutlaseille, näin se ei kerää vaikeasti puhdistettavaa rasvaa tahi muita epäpuhtauksia perus tiskeistä.

Mieto hajusteeton tiskiaine, liian vahvasta pesuaineesta saattaa lasiin tarttua kemikaaleja joista tulee makua ja tuoksua olutlasiin jota sinne ei kaivata.

Puhtaat kumihansikkaat.

Puhdasta vettä.

Peseminen:

Olutlasia ei mielellään pestä astianpesukoneessa, astianpesukoneen tehokkuus perustuu ainoastaan kemikaaleihin ja satunnaiseen vesisuihkuun joka sattuu tai ei satu osumaan laseihin. Huonosti pesevä ja väärällä lämpötilalla toimiva astianpesukone yleensä vain siirtää rasvaa tasaisemmin paikasta toiseen. Astianpesukone ei myöskään saa irti kunnolla huulirasvoja tai huulipunia, myöskään pesuaineiden kemikaalit ei välttämättä poistu lasista.

Esimerkkinä käytetyt Spiegelau lasit kestävät kyllä konepesua, vaikka ohuelta tuntuvatkin. Jos on välttämätöntä pestä lasit koneessa niin pyhitä kone pelkästään olutlaseille. Laadukkaat koneet osaa pestä muidenkin tiskien kanssa mutta itse en riskeeraisi. Huuhteluaineen käytön on havaittu huonontavan vaahdon muodostumista ja liian tehokas kone saattaa viedä lasista logot joita ei ole kaiverrettu.

Paremman hygienian ohella käsinpesu suojaa lasia suurilta lämpötilanvaihteluilta ja näin ollen lisää sen käyttöikää.

Tiskiharja siis kauniiseen käteen ja mieto, hajuusteeton pesuaine käteen ja siitä vain hankaamaan. Jos peset useampia laseja kerralla altaassa niin pese myöskin allas etukäteen ettei siitä irtoa rasvaa tai muita epäpuhtauksia pesun aikana.
Harjaa olutlasin pohja, sisä että ulkopinta huolellisesti. Kun olet hangannut laseja riittävän kauan aloita huuhtelu, tee se huolella kylmällä vedellä ja niin pitkään että vettä lasista pois kaataessa siihen ei jää pisaroita vaan vesi liruu kauniisti lasinpintaa pitkin pois. Jos pisaroita jää lasin sisäpinnalle niin jatka huuhtelua. Rasva tai pesuaine estävät oluen vaahdon muodostumisen, eikä lasin reunoille jää juodessa "brysselinpitsiä"

Jos olet epävarma tuloksesta voit tehdä suolatestin! Kastele lasi ja ripottele siihen tasaisesti suolaa, jos suola tarttuu kiinni tasaisesti lasin seiniin niin lasisi on puhdas. Likaiseen lasiin ei suola tartu, kokeile vaikka.
Suola ei tartu likaiseen lasiin.

Kuivaa lasit ylösalaisin kuivausritilän avulla, älä käytä liinoja sillä niistä voi irrota nukkaa ja tarttua lasiin, myöskin mikrobiriski on olemassa.
Suomalainen keksintö kuivausritilä on hieno innovaatio.

Säilytys ja käyttöönotto:

Olutlasit voi säilyttää hyllyssä kumminpäin tahansa mutta tiivis, pölyvapaa vitriini on aina suotava. Huuhtele olutlasi kylmällä vedellä ennen käyttöä, se laskee lasin lämpötilan oluen tasolle ja estää vaahdon liikamuodostumista.

Oluen nauttimisen jälkeen pese tai ainakin huuhtele lasi jotta seuraava pesukerta on helpompi.

Toivottavasti tästä oli hyötyä ja jatkossa olut maistuu entistäkin paremmalle.

Lasit: Spiegelau lasit tulivat Decanterilta.
Video: Tästä voit katsoa käytännössä pesemisen

6. huhtikuuta 2020

Sinebrychoff - Karhu Vehnäolut 5%

Karhun brändi yrittää kunnostautua tällä kertaa vehnäoluen muodossa. Saunaolut osoittautui vähän pettymykseksi niin jospa tämä parantaisi tilannetta, vehnäoluen kanssahan ei voi epäonnistua, eihän? Jännä tietysti lähteä tekemään saksalaistyyppistä olutta tsekkihumalilla mutta valintahan se tuokin, ei ne huonoja ole mutta sopiiko tähän?

Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto nousu uljaasti, näyttää tiiviin kermaiselta, aivan kuin viime kerralla arvosteltu Paulaneri vehnäolut jonka arvion voit lukea tästä. Vaahto ei kyllä kestänyt niin pitkään kuin kilpailijassaan. Tuoksu ihan älyttömän banaaniselle, nyt on käymisaromit saatu hyvin talteen. Tuttu vehnien happamuus tuoksuu myös, hyvin lähellä ollaan samoja tuoksuja kuin paulanerinkin kanssa mutta samaa yrttistä viljaisuutta ei saada aikaiseksi.


KarhuMaku:
No tässä suutuntumassa sitten kyykähtää Paulaneriin verrattuna pahemman kerran, vallan vetinen on meininki. Hiilihapotus on korkea ja ihan hyvällä mallilla. Hentoinen metallisuus tulee happamuuden mukana, tässä ilmeisesti rungon ohuus kostautuu. Banaani pääsee hiukan myös makuunkin tällä kertaa. Humalointi on ruohoista sekä yrttistä, katkerointi tuntuu yllättävän kovaltakin vaikka IBU arvo ei kauhean kova olekaan ja kirpeä happamuuden tuoma sitruksisuus on aika yliampuvaa.

Valju vehnä, janon sammutukseen. Maista mieluumin Honkavuoren Valo tahi Heili, arviot molemmista löytyy tästä.

Maltaat: Vehnä sekä ohramallas.
Humalat: Saaz
Kantavierre: 11,6 %Plato
Väri: 10 EBC
Katkerot: 13 EBU
Panimo: Sinebrychoff

3. huhtikuuta 2020

Paulaner - Hefe-Weissbier 5,5%

Klassikko olut Baijerin suurimmalta panimolta Paulanerilta. Paulanerhan on ihan tolkuttoman vanha panimo ja ensimmäiset kirjalliset todisteet olemassaolosta löytyy jo vuodelta 1634, siinä sitä on kerennyt olutta panna ihan huolella. Pikkuista takapakkia tuli vuonna 1944 ymmärrettävästä syystä, silloin otti moni muukin panimo sodasta takkiinsa.

Tästä panimosta tulee ulos mitä mainioimpia oluita aina Salvator doppelbockista hefeweiseniin. Hefeweisen itsessään on vaalea suodattamaton saksalainen vehnäolut, erikoisuutena siinä on yleensä hiukan banaaninen ja neilikkainenkin tuoksu joka tulee pelkästään hiivasta. Hiivasta puheenollen siitä juontaa myös tyylin nimi sillä hefe tarkoittaa hiivaa ja weizen vehnää. Tämä on myös yksi niistä harvoista oluista joihin hiiva kuuluu pyöräyttää mukaan pullon pohjalta. Siinäpä knoppitietoa mutta veikkaanpa että ne harrastajat jotka näille sivuille eksyy tietävät nämä jo, mutta uusille, tervetuloa!

Ulkonäkö & Tuoksu:
Kaikkia luonnonlakeja uhkaava vaahto on uhkean muhkea kirkkaan valkoinen höttöinen pilvi. Kauniin kullankeltainen väritys kutsuu luokseen kuin eloveena neito pellolla. Hiivasta johtuen samea muttei sisällä hiivan näkyviä jäänteitä. Tuoksuu vahvan viljaiselle, oikein kunnon vehnäpeltoa. Hentoinen hapan tuoksu pitää sisällään aimo annoksen banaania että muita eksoottisen hedelmäisiä estereitä. Myöskin vivahteikas yrttisyys on mukava viimeistelemässä tuoksua, oikein hyvä.


Maku:
Suutuntuma on vahvasta hiilihapotuksesta huolimatta pehmeä, hiilihapotusta saa pienemmäksi oluen reippaammin kaatamalla mutta se vaatii vähän erikoista kaatotyyliä että olut ei kuohu ulos lasista. Viljaisuus on vahvasti esillä ja happamuus muistuttaa hiukan piimästäkin irtoavia makuja. Hiukan makea olut muttei liikaa ollenkaan vaikka banaania on maussakin havaittavissa. Yrttiset, hiukan neilikkaiset humaloinnin yhdessä sitruksen kanssa katkaisevat makean kikkailut heti alkuunsa. Makeus tulee silti takaisin jälkimaussa ja yrttisyys kasvaa hauskasti alkoholin haihtuessa nielussa. Yksi parhaimpia marketti vehniä.

Makeuden ja happamuuden liitto on mainio. Vahva suorittaja vehnäoluiden sarjassa, Ayinger ja Weihenstephaner itsellä vie vielä voiton.

Paritus suositus: Castello Blue Cheese, kermaisuus nousee potenssiin x.
IBU: 14
Humalat: Herkules
Maltaat: Vaalea vehnämallas, tumma vehnämallas, pilsner ja munichmallas