Sivut

27. lokakuuta 2019

Rodenbach Grand Cru - Flanders Red Ale 6%

Rodenbach Grand Cru on tyyliltään Flanders Red Ale, se on hapanolut joka on tehty 2/3 osaa tammitynnyrissä kypsytetystä oluesta missä olut on saanut kerätä itseensä hiukan Lactobacillus, Acetobackter kantaa ja villihiivoja, 1/3 on sitten tuoretta kamaa mallia vierre.
Olut on valmistettu Länsi Glanderin alueella jossa Rodenbachin panimon voidaan oikeastaan sanoa luoneen normit Flanders Red Ale tyylille.

Grand Cru on voittanut olut aiheisia kisoja 2010 vuodesta lähtien joka vuosi ja näyttää meno jatkavan samaan malliin.
Meriitit:

1996 - All About Beers Magazine USA, Gold Medal - Belgian Red Ale
1998 - All About Beers Magazine Chicago USA, Gold Medal - 92ptn (Belgian Red Ale)
1999 - All About Beers Magazine Chicago USA, Exceptional 94ptn (Belgian Red Ale)
2006 - World Beer Cup Seattle USA, Gold Award - Belgian Style Sour Ale
2010 - World Beer Awards Tasting Beer.com (UK) - World’s Best Flavoured Ale
2011 - World Beer Awards, World’s Best Dark Ale
2011 - World Beer Awards, World’s Best Ale
2011 - Stockholm Beer & Whisky Festival, Gold Medal - Beer With Special Tastes
2011 - World Beer Awards Tasting Beer (WBA), Gold Medal
2012 - Stockholm Beer & Whisky Festival, Gold Medal - Belgian Ale 6% +
2012 - Brussels Beer Challenge, Gold Medal, Red Ale (Flanders Red Ale)
2013 - World Beer Awards Tasting Beer (WBA), Gold Medal
2013 - Brussels Beer Challenge, Gold
2014 - World Beer Awards Tasting Beer (WBA), Gold Medal
2015 - Brussels Beer Challenge, Gold
2016 - World Beer Awards, Bronze
2016 - European Beer Star, Sour Beer Bronze Award
2016 - Australian International Beer Awards Silver Medal - Class Wood Aged
2016 - World Beer Awards ’16 (Great Britain) Bronze Medal - Dark Beer - Oud Bruin
2016 - European Beer Star Awards Bronze Award - Sour Beer
2016 - Brussels Beer Challenge Gold Medal - Oud Rood: Flanders Red Ale
2017 - Gothenburg Beer and Whisky Festival Silver Medal
2017 - World Beer Awards ’17 (Great Britain) Silver Medal - Dark beer - Oud Bruin
2017 - Brussels Beer Challenge Gold Medal - Oud Rood: Flanders Red Ale
2018 - World Beer Awards ‘18 (Great Britain) Silver Medal - Sour Beer - Flanders Red Ale
2019 - Australian international beer awards - Best Wood- Or Barrel-Aged Sour Beer - Gold Medal

Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahtosi yllättävänkin hyvin hapan olueksi, yleensä nuo maitohappobakteerit vähän sotkee vaahdon muodostumista, nyt ne kyllä vähän vaikuttivat sen kestävyyteen. Väriltään oikein kauniin patinoitunutta kuparia., olutlasin sisältö on täysin kirkas. Hentoinen maltaiden karamellisuus yhdistettynä hiukan happaaman tuoksuun on yllättävän hyvin yhdessä toimiva combo. Tuoksussa saadaan retronasaalin kautta herukkaisuutta. Tuoksusta lämmetessä löytää myös hentoista pähkinäisyyttä.

Maku:
Suutuntuma on yllättävänkin täyteläinen ja oluen profiili on melkoisen kuiva. Hiilihapotus on hyvin raikkaasti toteutettu ja melkoisen runsas, vastaa melkein limonaadien hapotusta. Makean kirpeän hedelmäinen on ensimmäinen reaktio, saadaan ihan mukava määrä erilaisia marjoja makuun, on punaherukkaa, vihreää omenaa, karpaloa ja mustaherukan lehtiä. Maitohappojen määrä on merkittävä ja happamuus on todella suuta muikistavalla tasolla, ei kuitenkaan mitenkään överi. Maltaiden makua on todella vaikea saada happamuuden alta kaivettua mutta on se siellä kuitenkin, karamellisuutta ja leipäistä maltaisuutta on löydettävissä. Humalointi on taas melkoisen mietoa ja meinaa jäädä vahvan happamuuden alle joskin sieltä on havuisuutta, pihkaa ja pippurisuutta löydettävissä. Loppukohden alkaa tuo tynnyrikypsytyksenkin tammisuus maistumaan kun suu on tottunut muihin dominoiviin makuihin.

Aivan mahtava olut, siitä löytyy varmasti suosikkiolut esimerkiksi viiniä harrastavalle ihmiselle. Jos happamuuden ohi osaa maistella olutta niin tästä löytyy vaikka mitä ja onkin mainio olut maistamisen kehittämiselle.

Ruokasuositus:
Tämän kaliiberin olut vaatii myös ruoalta paljon, esim vaalea kala moukaroituisi tämän alle hetkessä. Rasvainen ruoka tasapainottaa vahvaa happamuutta ja tämän kanssa menee rasvainen grillikylki yhdessä majoneesin ja ranskalaisten. Varmaan myös riistalle kävisi hyvin sillä vahvoja makuja on niissäkin, esim sorsa voisi olla kova.

EBC: 70
EBU: 8
Tyyli: Flanders red
Panimo: Rodenbach
Mistä: Alko
Tee

18. lokakuuta 2019

Kiuchi brewery - hitachino nest 7%

Japani on kummallisuuksien maa, siellä sykitään oravanpyörässä kuin viimeistä päivää tehden ympäripyöreää päivää ja toisaalta taas hiimaillaan diipeissä zen meiningeissä haravoiden kivipuutarhoja ja bonzai-puita hoitaessa. Japanilaisista sen verran on perillä että siellä tehdään asiat vimpan päälle ja enpä tiedä kauhean montaa huonoa japanilaista brändlä. Japanilaiset oluet taasen on täysin tuntemattomia kaikinpuolin joten ammatillisesta mielenkiinnosta otin alkosta oluen maistoon. Pitkän matkaa on olut matkustanut päästäkseen suomeen joten oluen kunto kiinnostaa kovasti ja varsinkin maku.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Meinasi olut vaahdota pullosta vähän ulos, piti hörppiä vaahtoa äkkiväkkiä ettei valu parketille. Alkoholi maistui vahvasti vaahdossa, mikä pistikin miettimään että mitkä prossat tässä on? Huh 7% punariisi alelle, pelottaa jo valmiiksi maun puolesta.

Tuoksu on aika hedelmäinen mutta enemmän marjat puskee läpi, mansikka, appelsiinia ja päärynää. Kaiken marjaisuuden seasta saadaan myäs hienoinen viinaksisuus tuoksumaan. Aikamoinen tuoksu kattaus mutta ei varsinaisesti yllätä nippon tuotokseksi.

Kivan punertava olut, onkohan punariisi oikesti noin paljon väriä irroittava vai onko tässä kikkailtu jotain muuta?

Ulkonäkö & Tuoksu:
Suutuntuma yllättävän ohut näille prosenteille, liekö lisätty sokeria, katsoisin etiketistä mutta japani heikohkoa. Vahvasti hiilihapotettu mikä ohentaa suutuntumaa entisestään. Marjainen maku jatkuu jo tuoksun viitoittamalla tiellä, oikein herukkainen tapaus. Maltaat on vahvasti läsnä myös, tai siis riisit. maistuvat yksipuolisena karamellisuutena lähinnä. Valitettavasti myös viina on supervahvana tässä. Loppua kohden saadaan mukaan myös luumuja ja rusinaa, jotain trappismaista menoa, voisi olla parempi vuoden päästä.


Oudolla tavalla kiehtova mutta viina on vaan liikaa.

SRM: 7
IBU: 17
Humalat: Chinook
Maltaat: Lager, Punariisi, Ohra hiutaleet
Tyyli: Riisiolut
Mistä: Alko

7. lokakuuta 2019

Espoon oma panimo - Cheers from westend vehnäolut 4,7%

Kaivellaanpa taas lipaston laatikosta olutarvostelu, ei meinaa aika enää riittää kirjoitella blogi postauksia kaiken opiskelun ohella. Anyway tämä on ajalta Espoon reissu eli apropoo  heinäkuuta. Pyörin tuolloin jokaisen likellä olleen marketin aina kun muilta ohjelmanumeroilta jäi aikaa. Vehnäoluet on itselle aina varma valinta jos uutuuksia käydään etsimään ja olihan tuolloin hellekin vahingossa.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Ihan sen näköinen vaahtokukka kuin vehnältä pitää olettaakin olevan, kirkkaan valkoinen, suhteellisen kestävä pilvi. Värityskin on oppikirjasta eli olkinen ja hiukan samea. Tuoksussa on melkoisesti hedelmiä joita ei yleensä vehnässä ole banaania lukuun ottamatta, tuoksusta löytyy sitrusta, mangoa ja ananasta, mikä tekee tästä ihan mukavasti poikkeavan vehnän. Maltaat erottuvat keksisyytenä ja tuoksusta voi löytää jopa purkkaa ja hattaraa.

Maku:
Maultaan on melkoisen kirpeän hapan, hipoo jo vähän sourien tonttia. Rungoltaan yllättävän paksu mutta hienoista alkoholia olen maistavinani ja hiivaisuutta. Yrttisyyttä ja pippurisuutta on melkoisesti joten veikkaan että nyt on lähdetty leikkimään humalilla erottumis mielessä. Ei erityisen raikas hefeksi vaan jopa tunkkaisen oloinen. Kuivaan loppurutistukseen saadaan vielä hiivan terveiset.

Alun raikas vehnästely aromihumaloineen lässähti makupuolella epätasapainoiseksi sekamelskaksi, jospa se tästä vielä ajan saatossa muuttuu.