Sivut

4. heinäkuuta 2018

Pohjolan Kala & Tornion Panimo: Hauki Jerky ja Olut pairing

Joku aika takaperin törmäsin tuotteeseen Pike Jerky ja kiinnostuin tuotteesta välittömästi, vihdoinkin hauelle muutakin käyttöä kuin murekkeena. Tästä innostuneena otin välittömästi yhteyttä tuotetta Torniossa valmistavaan Pohjolan Kala nimiseen yritykseen ja sovittiin hauki näytteiden lähetyksestä. Jalostin ajatusta hiukan eteen päin sillä suolainen jerky saattaisi kaivata kaverikseen jotain juotavaakin.

Sivustoni käsitellessä erätuotteiden lisäksi myös olutta niin se oli luonnollinen valinta jerkyn kanssa paritettavaksi, sehän on ruokajuomana muutenkin oivallisin valinta. Nyt oli asialistalla enää valita kalan kylkeen panimo joka saisi korostettua hauen makua.

Kerran jerkytkin tulee Torniosta niin halusin pysyä teemassa ja valikoin mukaan Tornion Panimon, missä ollaan herätetty henkiin laadukkaan oluen panemisen jalo taito.
Ei tarvinnut Tornion panimon johtajaa Kaj Kostianderia mukaan maanitella vaan herra oli heti täysillä mukana touhussa ja sainkin kattavasta juomaoppaasta valikoida tuotteet joiden pitäsi käydä jerkyn kanssa yksiin.

Haluaisin kuitenkin ennen itse paritusta joka löytyy tuosta alempaa mainita muutaman sanan jutussa esiintyvistä yrityksistä:


Pohjolan Kala:

Tarina alkaa niinkin läheltä kuin 2017 milloin aloitettiin ensimmäiset askeleet hauen jalostuksessa. Pohjolan Kalan johtaja, Samuli Pulkkinen kuuli ystävältään että hauki on oikeasti toimiva suolakalana ja se sitten myöskin oikeaksi väittämäksi myöhemmin todettiin. Ideaa jatko jalostettiin kylmäsavustukseen ja se todettiin vieläkin paremmaksi. Myöhemmin sitten törmättiin kanadalaisen kalastajan ideaan tehdä hauesta jerkyä ja siitä se ajatus sitten lähti, kylmäsavu jäi ja haukijerky päätyi lopputuotteeksi.


Alun perin yrityksen nimeksi oli tulossa muun muassa Snack Fish mutta nimen pyörittelyn jälkeen nimeksi valikoitui perinteishenkinen ja kuvaava Pohjolan Kala. Rahoitusta uudelle yritykselle käytiin hakemassa muun muassa Leijonan luola ohjelmasta, missä saatiinkin menestystä ja mukaan lähti kaksikin leijonaa. Yhteistyö ei kuitenkaan jatkunut pitkään vaan rahoitus hoidettiin toista kautta ja uudet jalostustilat löydettiin. Verkkokauppa perustettiin kahden uuden osaomistajan myötä ja näkyvyyttä käytiin hakemassa 2018 Riihimäen erämessuilla, josta saatu palaute oli pelkästään hyvää.

Monien hikipisaroiden jälkeen on jotain valmista saatu aikaiseksi, ja matka kohti suurempaa tunnettavuutta on vasta pienessä alussa. Sateenkaaren päässä siintää ajatus, että petomme hauki on ansaitusti arvostettu ja hienoksi kalaksi aateloitu jälleen. 1500-1600 luvun tyyliin naapurimaiden keisarien ja ylimystön paras herkku, tänään tavallista kanssakulkijaa unohtamatta!


Tornion Panimo:

Tornion Panimo on käsityöläispanimo, joka toimii edelleen samoilla sijoilla, mihin panimo rakennettiin jo vuonna 1873. Panimon alla on alkuperäiset, 140 vuotta vanhat kellariholvit, jotka toimivat tulevaisuudessa viskikellarina


Panimolla pannaan tällä hetkellä olutta kahdella laitteistolla, joiden keittokoot ovat 1000 litraa ja 3000 litraa. Keväällä 2017 asennettu, aidosta Tornion teräksestä valmistettu laitteisto kasvatti kokonaiskapasiteettia reiluun kahteen miljoonaan litraan vuodessa.

Panimolle on patisteltu eläkkeeltä myös Leo Andelin, joka toimii panimomestarina ja mentorina, hänen kätensä jälkeä on Original Lapland Lager joka pokasi vuonna 1964 kultaa Brysselissä Monde Selectionissa ja Pariisissa. Tuotteen kovasta tasosta kertoo se että nyt uudelleen elvytetty olut voitti taas Monde Selectionin kilpailun vielä 54 vuoden jälkeenkin.

Jerky Info:

10kg haukea saadaan 1kg kuivattua jerkyä. Säilyvää, maukasta, ekologista, erikoista, terveellistä, proteiinirikasta ja perinteistäkin.

Sataan grammaan jerkyä on käytetty 300g hauen lihaa ja tuotteet on suolattu merisuolalla. Säilyvyys avattuna huoneenlämmössä on 3pv ja suoraan pakkaamisesta paperipussissa oleva jerky kestää 2,5kk.

Henkilökohtaisesti arvostan hauen käyttöä ruoaksi, tahtoo olla että usein haukia pidetään roskakaloina ruotoisuuden takia ja ne päätyvät lokkien eväiksi. Todellisuudessa haukihan on oikein valmistettuna erinomainen kala, monestihan se pilataan huonolla käsittelyllä. Esimerkiksi hauen liman osuessa lihaan maku osaa muuttua aika radikaalisti ja näin saadaan mielikuva pahalle maistuvasta kalasta.


Hauki jerkyä voi käyttää vaikka mihin, mielikuvitus on vain rajana. Esimerkiksi ravintolat Helsingissä, mm. Jouni Toivasen isännöimä WILD, ovat innostuneet "katsuobushihauesta." Kuivatusta fileesta kun saa leikkurilla ohutta japanilaistyyppistä lastua; japsikeittöiden perusraaka-aineita. Tosin kala taipuu rouheena tai palana myös salaatteihin, kastikkeisiin, keittoihin ymym.


Maku profiilit:


Northern Pike Jerky Smoked:
Suolaa on yhdessä 32g pussissa 2,1g. Suolaisesta profiilistaan huolimatta ei itse hauen maku peity

alle vaan sen löytää todella selkeästi, vaikka savustus itsessäänkin lisää suolaisuutta makuun. Suutuntuma on napakka ja sitä vois täysin verrata lihaisaan serkkuunsa. Kylmäsavustettuna hauki on hyvää niin kuivattuna versiona jopa vieläkin parempaa.





Northern Pike Jerky Teriyaki:
Eli marinoidut kalat, marinadi koostuu soijasta, valkoviinietikasta,tummasta siirapista, inkivääristä, valkosipulijauheesta, sitruunamehusta, sitruunan kuoresta sekä leppäsavusta. Maku on yllättävänkin mieto ja hauki pääsee esille tässäkin versiossa, omaan makuun kyllä olisi kaloja voinut liottaa pidempäänkin marinadissa niin suola olisi tarttunut tehokkaamin. Vähemmän suolaisena tämä soveltuu kyllä paremmin mukaan vaelluksille, missä vettä kuluu ilman suolaakin ihan kiitettäviä määriä.



Northern Pike Jerky Original:
Voisi kuvitella että orginal olisi näistä kaikista tylsin mutta ei pidä paikkaansa, sillä hauki on oikeasti
todella hyvän makuinen kala. Suutuntuma on kaikista kuivin eli siis sitkein jerky näistä kolmesta mutta kaikkein maistuvin. Kalaa suussa jyrskäessä lähtee ihan mielettömästi hauen ominaista makua ja tässä on makua enemmän kuin teriyakissa vaikka se oudolta kuulostaakin.


Pairing:

Maistelussa käytettiin kuutta erilaista Tornion Panimon olutta : Arctic Vehnä, Arctic Pale Ale, Original Lapland Lager, Lapland Pilsner, Arctic Stout ja North Arctic Lager.

Maistelussa oli Pohjolan kalan hauki jerkyt: Original, Teriyaki ja Smoked.

Suuta huuhdeltiin maistelujen välillä vedellä, joskin kalan maku tahtoi jäädä aika intensiivisesti suuhun huuhtelusta huolimatta.

Smoked:
Savustetun jerkyn kanssa soveltuu parhaiten Actic Stout, yllättävää kyllä. Suolaisuus korostaa
maltaiden tuomaa makeutta mutta myös vastustaa tornion stoutin nokipannumaista paahdetta. Tällöin stoutista tulee enemmän puhdas ruokajuoma kuin nautiskelu olut.

Lapland Pilsner tekee myös taikoja joskin eri vinkkelistä, rasvainen suutuntuma rapsakkaalla humaloinnilla vie mennessään enimmät kalan suolaisuudet ja hetken päästä tulee kalan maku takaisin suuhun entistä vahvempana.

Suosittelisin kokeilemaan molempia, ihan vaikka vain kokemuksena.






Teriyaki:
Original Lapland Lager pelittää teriyakin kanssa yllättävänkin hyvin. Original on itsessään maltainen ja miedosti humaloitu olut jolloin teriyakin kastikkeen suolaisuus korostuu maltaiden makeuden ansiosta ja näin ollen myös avaa paremmin kastikkeen komponentteja.

Toinen vaihtoehto on hedelmäisesti humaloitu Arctic Lager, joka sopii myös teriyakin kanssa joskin hieman heikommin kuin Lapland. Tämän oluen ominaisuuksiin kuuluu teriyakin makeuden leikkaaminen joskin se huuhtoo muitakin makuja mennessään vähän terävämmin kuin ensimmäinen valintani.







Original:
Arctic Vehnä käy kaikista parhaiten original jerkyn kanssa, kaksi kevyttä kohtaa ja jatkavat toistensa makua hyvässä harmoniassa. Vehnäoluen banaanimainen makumaailma sopii hauen kanssa niinkin hyvin että otan kokeiluun heti hauen vedestä nostettuani tehdä uunissa banaanin kuoriin käärittyä haukea.

Jos haluaa vehnälle vaihtoehdon, niin Original Lapland Lager soveltuu myös hyvin tälle. Molemmat omaa aika puhtaita makuja ja humalointi oluessa on sen verran mieto ettei kala häviä taustalle vaan pääsee esille oikein hyvin.




Loppusanat:

Loppuun vielä kiitokset Puustikille, puukäsitöiden ammattilaisten kärkinimiin kuuluviin eeppisiin puuntaitajiin. Näiden kavereiden käsistä ei valmistu yhtään puolivalmista tahi hutiloitua työtä vaan jokainen valmistettu tuote on taideteos viimeistelyineen päivineen. Puustikki valmisti täysin pyyteittä kuvaustaustan tarjottimella oluille sekä kalalle joita jutussa esiintyi. Kuvaustausta on klassisen yksinkertainen mutta ei kuitenkaan vaatimaton, aivan kuin eräsmies itse.


Muuta:
Oluet lahjoitti Tornion Panimo ja jerkyt Pohjolan Kala.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti