31. heinäkuuta 2018

Thornbridge - Jaipur India Pale Ale 5,9%

[English Below]
Suomeen rytinällä tulevalla Thornbridgeltä löytyy tasapainoinen IPA jota ei valitettavasti maitokaupassa nähdä ennen seuraavia radikaaleja muutoksia lakipykäliin.

Jaipur on Brewdogin Punk IPA:n alkuperäinen versio sillä panimomestari Martin Dickie lähti pian Jaipur IPA:n keksimisen jälkeen Thornbridgeltä ja perusti James Wattin kanssa Brewdog-panimon. Ilmeisesti reseptejä on aika railakkaasti sittemmin muutettu sillä maistettuani molempia ne eivät muistuta toisiaan ollenkaan.


Ulkonäkö & Tuoksu
Niukalla vaahdolla ja olemattomalla hailakan keltaisella värityksellä varustettu IPA. Tuoksussa sentään pyörähtää vahvasti hedelmää joskin aika yskipuolisesti, mangoa ja passion hedelmää. Aavistus hentoa hunajaisuutta löytyy lopusta myös kera kukkien.

Maku:
Maku on ensivaikutelmalta aika yksinkertainen mutta jatko yllättää. Maistelu alkaa greippisellä sitruksisuudella ja havuisella humaloinnilla johon lisätty hennosti yrttejä. Hiukan keksisyyttä on maussa kiitos todella vaaleiden maltaiden. Suutuntuma on kohtuullisen täyteläinen ja jotenkin rasvainenkin, sellaista voimaisuutta. Katkeroita on reippaahkosti mutta ei kuitenkaan liikaa. Jälkimaku on oikeastaan hiukan katajainenkin mutta ei kuitenkaan järjettömän dominoiva että jäisi haittaamaan.

Olut on hieman kuivahkon sitruksinen mutta kuitenkin niin vivahteikas että hiljalleen hyppää silmille aina jotain uutta.

Arvosana: 9/10 Erittäin hyvä ja tasapainoinen IPA, Ei tuota kymppiin riittävää wau efectiä mutta tekee työnsä.

Mistä: Saatu Brew Seekerseiltä.
EBC: 10
EBU: 55
Maltaat: Maris Otter, Wien
Humala: Centennial, Chinook, Warrior

Thornbridge brewery is coming to Finland with great volume and they have a well balanced IPA. Sadly, we will not see it on the market until something radically chances about the alcohol law.

Jaipur is the original version of Brewdog's Punk IPA. Brewmaster Martin Dickie left Thornbridge shortly after inventing Jaipur IPA, and set up the Brewdog brewery with James Watt. Obviously the recipes have changed since I last tasted both of them and they did not resemble each other at all.


Appearance & Scent: 
An IPA that develops little foam and is colored a faded yellow color. The aroma contains rich fruity notes although only with mango and passion fruit. There is hint of honey with flowers at the end. 

Taste: 
The flavor is pretty simple at first impression, but what comes after is quite surprising. The tasting starts with a grape-grained citrus flavor and hops with a hint of pine and herbs. Thanks to the light malts it tastes a little bit like biscuits. The mouthfeel is reasonably full-bodied and somehow greasy, like butter. The aftertaste is close to juniper but does not dominate so much that it would affect the drinkability.

This beer is quite dry and filled with citrus but also so complex that you can find something new in every sip.

Rating: 9/10 A very well made and balanced IPA, can't get a full ten because the wow-factor is missing. Still, it does its job well.

Where: Obtained from Brew Seekers
EBC: 10
EBU: 55
Malts: Maris Otter, Wien
Hops: Centennial, Chinook, Warrior

30. heinäkuuta 2018

Brouwerij'tij zatte 8%

Tuliaisia Amsterdamista taasen arvostelussa. Tyyli on tripel joten tätä voisi arvostaa jopa reittausblogin pitäjä Harri Metsäjoki jolla oli vastikään jokin trippeli kuukausi menossa. Trippeleitä vähemmän on tullut nautittua lähinnä huonon saatavuuden takia, tokihan niitä verkosta tilaamalla saisi aika paljon reippaamin.

Brouwerij 't IJ on Amsterdamin keskustassa oleva pieni käsityöläispanimo, perustettu 1983. Nykyisin tämä on melkoisen tunnettu panimo ja paikallisetkin taitaa tuolla ihan kiitettävästi notkua. Noh anyway keskitytään itse olueen ja nautitaan se sille kuuluvasta lasista jonka sain jo jokunen vuosi aiemmin.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto on suorastaan sihisevän suhisevaa ja olutkin kuplii raivoisasti lasissa, näyttää ihan mielettömän raikkaalta kullankeltaiselta janonsammuttajalta. Vaahto oli yhden sormen korkuinen ja katosi aika vinhaan. Tuoksu on makean sokerinen ja tuo jotenkin sellaisen paistinpannulla paahdetun sokerin mieleen menemättä kuitenkaan karamelliseen. Maltaat tuovat makeudessaan mieleen hunajan ja kukkapuutarhan, lämmetessään myös banaania sekä mystisesti päärynää ja on todella miellyttävä tapaus.

Maku:
aika pehmoisa on suutuntuma hiilihapoista huolimatta, mitä on aika runsaasti. Katkerointi on vahvan pippurinen ja sen myötä tulee myös yrttinen mausteisuus, kerrankin erilainen humalointi ja yllättää hienosti erilaisuudellaan. Kuiva ja hiukan hapan jälkimaku jättää kitalakeen vahvasti makua joka on pitkäkestoista. Alkoholi kyllä maistuu aika selkeästi läpi eli sen peittämiseen olisi tarvittu hiukan hiomista.

Äärimmäisen hyvällä maulla ja taidolla tehty tripel

29. heinäkuuta 2018

Weihenstephaner - Hefe Weissbier 5,4%

Hefeweiseniä maistoon maailman vanhimmalta panimolta ja odotukset on siis korkealla. Panimo on perustettu vuonna 1040 ja koko nimeltään Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Oluessa  Hefehän muuten tarkoittaa hiivaa eli odottaisin sitä löytäväni, weissbier sanan varmaan tietää kaikki eli vehnäoluthan se.

Olisi muuten äärimmäisen hienoa käydä katsomassa kyseistä panimoa, siellä varmaan löytyisi kaikki historiikki mistä on lähdetty ja mihin on tultu.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto on kyllä kaikista hienoin toteutus ikinä, sellainen uskomattoman tiivis olematta kuitenkaan kermaisa. Jää pitkäksi aikaa viipyilemään tanakkana pilvenä lasiin ja laskeutuessaan tekee pitsiä. Tuoksu on makean viljainen ja hapan, hedelmäisyys on läsnä vahvasti. Banaania en tällä kertaa löytänyt vaan hiivaa kylläkin sekä neilikkaa ja näissä sen kuuluu ollakin. Väriltään kauniin keltainen ja tulee tiheän vaahdon takia kauniin kaksiväriseksi luonnonvalossa.

Maku:
Maku on appelsiinin säväyttämä ja kirpeähkö elämys. Hiivaisuus maistuu ehkä jopa liiankin peittäen kaikkea muuta alleen. Tästä tulee vähän sellainen hiivaleipämäinen maku tai sellainen. Humalointi on yrttinen ja vähän pippurinenkin, sitruunaisuutta voisi olla enemmänkin mutta voihan sitä lisätä itse. Runko tuntuu kyllä vähän turhan ohuelta eikä suutuntumakaan liian pehmeä ole.

Höpinää:
Vehniä tulee kehuttua yleensä kun en varsinaisesti huonosti tehtyä vehnää ole tavannut, huono ei ole tämäkään mutta eihän tämä nyt pärjää ollenkaan aiemmin arvioimalleni Andechsin oluelle.
Kaikki sitä banaania tästä löytää vaan minä en, söin vielä verrokiksi banaanin että tunnistan sen pienet vivahteet varmasti vaan ei. Itseasissa jos tätä jää suuhun haihduttelemaan pidemäksi aikaa sen banaanin löytymiseksi niin tästä saa kaivettua jopa viinaksisuutta.



28. heinäkuuta 2018

Tornion Panimo - Arctic Stout 5,5%

Tämän olut on selvästi aiheuttanut panimolle päänvaivaa sillä sitä on tavattu aiemmin 4,2% sekä 5,7% versiona ja nyt sitten ollaan lähdetty haalimaan markettien asiakkaita uusien pykälien myötä. Henkilökohtaisesti olen vähän skeptinen sillä hyvää maitokauppa vahvuista stouttia on vaikea tehdä ilman että runko jää auttamatta vajaaksi.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Tummaa olutta kerrassaan, vaahto mahtavaa ja jää puolensentin kerrokseksi. Tuoksu on vahvasti maltainen, suorastaan vastapaistetun paahteisen limppuinen. Lämmetessään saadaan suomalaiseen henkeen kahvia jo siivittää suklainen loppu.

Maku:
Suutuntuma on kevyt eikä raskas, henkilökohtaisesti nautin stouttini niin kuin kahvini eli vahvana. Nokinen kahvisuus on dominoivin elementti joskaan yrttiset humaloinnit ei paljoa kakkoseksi jää. Vaikka katkeroita ei juuri olekaan ne eivät jää täysin maltaiden varjoon. Maltaat paahtoaste tupsahtaa palaneen puolelle ja sitruksisuus loppussa vähän lässäyttää stoutin rakennetta.

Aavistuksen liian kepeä stout, sanoisin että reseptin viilausta mallaspohjaan ja mieluumin sinne ravintolan hanaan nautiskeluun.

IBU: 30
EBC: 80
Mistä: Saatu panimolta
Kuvaustausta: Puustikki

27. heinäkuuta 2018

Tornion Panimo - North Arctic Lager 5,5%

North Arctic Lager on vähän napakammin humaloitu lager jonka tarkkasilmäisimmät ovat tavanneet myös Napapiirin Sankarit 3 elokuvassa, itsehän en ole sitä vielä katsonut mutta on se kovasti ollut suunnitelmissa. Tyylistä en ole ihan varma mutta tämä voisi mennä ehkä hopped lager tyyliksikin


Ulkonäkö & Tuoksu:
Kirkas ja klassisen kuparinen laakeri. Vaahto on uhkea ja muhkea, höttöinen pilvi viipyilee lasissa yllättävänkin pitkään. Vaahtokin itseasiassa maistuu ihan kivalta. Tuoksussa on vahvasti hedelmäisiä elementtejä, terävät sitrus ja greippi joita pehmentämään tulee mango ja ananas.

Maku:
Maku on sitruksella vahvasti kyllästetty, raikas ja pureva. Suutuntuma on pehmeä ja suussa pyörii jotenkin parfyymimäinen ja kukkainenkin meno. Tämä ei paljoa suuta kuivata vaikka katkeroitakin on, juotavuus on silti huippuluokkaa. Karamelliset täysmaltaat saavat pitkältä ja pippuriselta jälkihumaloinnilta tilaa ja on todella täyteläistä juotavaa.

Voisin sanoa että tasapainoinen pakkaus ja juotavuus on vedetty tappiin, Eräsmies approves. Kumma jos ei tupsahda suomen paras olut titteliä


Humalat: Magnum, Mosaic, Cascade
EBC: 25
EBU: 35
Mistä: Saatu Tornion Panimolta
Kuvaustausta: Puustikki

25. heinäkuuta 2018

Two Chefs Brewing - White Mamba 5%

Amsterdamin tuliaisten tuli maisteltua päivänä muutamana. Two Chefs Brewing on amsterdamilainen panimo joka on perustettu vuonna 2012 lähinnä siinä mielessä että saataisiin oma tupa täyteen hassun hauskoja oluita. Perustajilla on kokin paperit taskussa niin kuin voi nimestä päätellä eli makujen kanssa leikittely on tuttua puuhaa jo sitä kautta. Eipä siinä, annetaan maun puhua puolestaan toimiiko olut vai ei.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Todella raivoisasti vaahtoava, tosin kuin yleensä se myös kestää pitkään mikä ei ole ominaista näin vaahtoavalle oluelle. Todella höttöinen pilvi ja jättää pitsiä lasiin paljon. Tuoksu on moninainen, kukkia ja hedelmiä, selkeää limeä ja sitruunaa. Toisella kaadolla tosin tuoksui pierulta =D. Jos olisin kolibri iskisin nokkani tähän heti..niin kuin teenkin. Väriltään samea ja vaalean keltainen, kuin valkaistu vehnä olut. Hiilihapot on myös vehniksen tasolla.

Maku:
Maku sitten on vähän yllättäväkin, sellainen mosaic humalan tapainen sitruunainen puraisu. Joskus tuumailin että mosaic osaa helposti mennä överiksi, tässä tapahtui vähän niin ja meinaa mennä pesuainemaiseksi sitruunaisuus. Kirpeä ja todella kuiva ja kevyt runko, selkeästi humalat saa olla pääosassa. Mausteissa käytetty korianteria ja kardemummaa sekä limen lehtiä mutta ei onneksi paljoa välity maussa mutta on kuitenkin läsnä, korianterikin osaa nimittäin olla melkoisen voimakas mauste mutta ilmesesti kokit osaa asiansa. Olut on niin limemäinen juotava muutenkin että en uskalla sanoa miten paljon limen lehdet vaikuttaa makuun.

Makumaailma on aika yksinkertainen ja janojuomana toimii ihan kympillä, oikeastaan aika vissymäinen elämys ja suosittelisinkin tätä seuraavaan pohmeloon.

23. heinäkuuta 2018

Tornion Panimo - Arctic Pale Ale 5,5%

Vielä kun on kesää jäljellä niin palekin sopii varsin kivuttomasti janon sammuttajaksi helteisiin, nytkin taidettiin luvata 30 asteen helteitä pitkäksi aikaa. Siinä on lappikin ihmeissään ja valitettavasti myös jalokalat mitkä ei tykkää yhtään siitä että veden lämpötila nousee. Elämme kovia aikoja ystävät hyvät mutta no worries olutta on.
Mahtawasti pitsiä lasissa ja kalan kanssa maistui.


Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto on runsas ja uhkea, pitkään viipyilevä ja pitsiä jättävä. Väriltään olkinen ja hiivan utuisuus jää tekemään hauskoja muodostelmia olueen. Tuoksu on vahvasti hedelmäinen, ei niin kuin ujostella yhtään. Mangoa, mandariinia, ananasta, sitruunan hedelmälihaa, huikeita tuoksuja ja sekaan saadaan myös havuistakin tuoksua.

Maku:
Suutuntuma on kevyt ja maltillisen hapokas, jopa pientä pehmeyttäkin on, sellainen aprikoosin nukkainen pinta on läsnä, tuntumassa että maussa. Sitruksen kuorta tarjoillaan vienoisen ananaksen häivähdyksen kanssa. Oikein aromikkaat humalat ja katkeroita on juuri passelisti janon sammutukseen ja suun kuivattamiseen. Jälkimakuna on puunkuorimainen kitkeryys herkällä ruohoisuudella.

Maukas ja äärimmäisen hyvin helteellä toimiva Pale Ale, hedelmäinen mutta silti niin kovin metsään vivahtava. Eräsmies likes!

Kantavierre: 12 %
EBC: 14
IBU: 42
Mistä: Saatu panimolta


20. heinäkuuta 2018

Green's - Gold Dry Hopped Lager 4%

Etiketti sanoo että belgialaista olutta ja se on yleensä hyvä merkki. Toiseksi sitten lukee että alternative grains joka herättää hiukan kysymyksiä, kysymyksiä lisää myös maininta naturally glutein free...nyt ollaan jännän äärellä. Maltaina on käytetty ruskeaa riisiä, tattaria, durraa ja hirssi, kuinka huikeaa.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto on isokuplaista ja jotenkin väljän oloista, eipä se pitkään kyllä lasissa viihtynytkään. Hiukan
samea ja vaalean keltainen olut. Tuoksun puolesta kyllä uskoo että kuivahumalointi on ollut se juttu, todella hajuvesimäinen sitruuna iskee nenää aika voimakkaasti. Sen jälkeen päästään aika hedelmäisiin tunnelmiin mangoa, ananasta, passionhedelmää, limeä, mandariinia. you name it, we have it. Tuoksu on siis perin imelä ja maltaista ei ole tietoakaan.

Maku:
Maku taasen on mehuisan makea, sellaisen sitruunamehun mitä lapset myy amerikkalaisissa leffoissa kojuista. Kirpeä ja suutakuivattava maku on kyllä melkoinen elämys. Suutuntuma on autamatta vetisen laiha ja humalointi kannattelee tälläistä esitystä vain hyvin vähän aikaa. Sokerisuus tulee päällimmäisenä mausta mieleen, tässä olisi ollut hyvä pohja mehuisalle IPA:lle. Sanottakoon että maltaat ei juurikaan humaloiden alta maistu mikä on sääli koska tässä olisi ollut hauska opiskelupohja erilaisten aineksien käytössä oluessa.

Loppuunveto:
Kevyt ja rapsakkaasti humaloitu olut niin kuin lupaileekin, muuten kyllä on vahvasti epätasapainoinen olut. Gluteenitonta olutta ei kauheasti markkinoilla ole että varmasti ihan hyvä lisä valikoimaan mutta jos ei ole pakko gluteiniitonta ostaa niin välttelisin.

Maltaat: Ruskea riisi, Durra, Tattari, Hirssi

19. heinäkuuta 2018

Tornion Panimo - Arctic Vehnä 5,5%

Kah, laphalaista olutta! Vehnä olutta vieläpä ja mukaan on hulautettu katajanmarjaa minkä mausta pidän henkilökohtaisesti itse, lisäsinhän sitä itsekin oman Erä-oluen reseptiin. Siinä sitä on vain jotain perisuomalaista ja onhan katajan maku jo sahdista tuttu. Anyways nyt arvioidaan erikseen oluet mitkä olivat mukana Pohjolan kalan hauki jerky parituksessa.


Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto on semi ok, sellaiset 1,5 sormea korkea nökäre ja mallia kylpyvaahto. Hiukan samea ja kullan keltainen olut. Tuoksu taasen on todella voimakas ja selkeästi hallitsee tilaa ympärillään. Eksoottisia hedelmiä joista on uskomattoman vaikea poimia jotain tiettyä vaikka käytin apulaisia nuuhkimaan lasia. Tietty yrttisyys tästä löytyy ja sanoisi että se on katajanmarjaa joka siellä sotkee tuoksuja, se on kuitenkin verrattain vahva aromi.

Maku:
Aika kiva juotavuus on tässä, ei ole sellainen perinteinen vehnän maku vaikka vehnä maltaat vahvana esillä onkin. Suutuntumaan tuo katajanmarjat selkeää öljyisyyttä ja voin kertoa että nautin niistä suunnattomasti jälkimaussa, tulee aivan erilaista raikkautta loppuun. Minusta katajanmarja on todella aliarvostettu suomestakin löytyvä marja vaikka sillä voisi korvata humalat kokonaan. Terävä vehnis kerta kaikkiaan joka ottaa luulot pois ja väitän että tässä maistuu belgialainen hiivakin joka tuo muikeaa banaanisuutta loppuun.

Mahtava vehnis joskaan ei perinteinen, mikä on ihan kiva juttu.

Kuvaustaustan askarteli Puustikki ja ei ole kyllä pahaa sanottavaa.



16. heinäkuuta 2018

Testissä: Jahtimaailma.fi - Matkajuomapullo koiralle.

Nesteytys on tärkeää, sanoisin että jopa elintärkeää. Sitä se on myös koiralle ja nelijalkaisen ystäväisen uskollisuus on ansaittava pitämällä siitä huolta kaikissa olosuhteissa. Tähän tarkoitukseen on testiin otettu Jahtimaailma.fi:stä koiran matkajuomapullo.


Metsällä ollessa koira yleensä jahdin aikana ei paljoa vettä malta juomaan mutta samoillessa ne yleensä kyllä jonkin ojanpohjan löytää mistä saavat juodakseen. Aina näin ei kuitenkaan ole ja maastot osaavat olla hyvinkin karua ja kuivaa esimerkiksi tunturivaelluksilla, tällöin on hyvä varautua lisävedellä niin ihmisen kuin koirankin. Ylimääräisen veden ronttaaminen on aina vaivalloista mutta tämän artikkelin kanssa voi repusta säästää tilaa jo sen koiran juomakupin verran. tokihan sitä vettä voi kaataa kupiksi kaarettuun käteenkin mutta hävikki on melkoinen.

Heitän pientä pohjustusta tähän miksi koiran veden saanti on turvattava.

Dehydraatio koirassa:

Koirien nestetarve on n. 50ml vettä painokiloa kohden päivässä, eli siis 10kg juo noin 0,5dl päivän aikana. Meidän beagle tosin vetelee ihan huvikseenkin vesikupin tyhjäksi eli rotukohtaisia juoppojakin on.

Nestehukka osaa olla helposti hengenvaarallinen koiralle. Keskikokoiselle koiralle 2-3% nestevajaus näkyy jo voimattomuutena ja huonovointisuutena, 10% vajaus voi johtaa jo kuolemaan. Koira on kykenemätön hikoilemaan ja kehon jäähdytys tapahtuu läähättämällä ja siinähän häviää myös kosteutta kehosta kokoajan, eli huomioi se läähättävä murre vierelläsi.

Näppärin tapa tutkia kuivumista on ihotesti. napataan kiinni niskanahasta tai lavasta, venytetään ylös ja irroitetaan. Nahan pitäisi palata nopeasti ja nätisti takaisin. Mikäli se jää paikalleen vähän kuin liepeeksi, tai palautuu yli 2-3 sekunnissa, niin koira on kuivunut. Suun limakalvot kertovat myös kuivumisesta. Niiden väri haalistuu (on myös merkki shokista) ja ikenet selvästi kuivuvat. Painettaessa niihin jää lievä kuoppa, eikä väri palaudu nopeasti.

Testaus:

AutoDogMug® on USA:ssa kehitetty tuote ja toimintaperiaatteeltaan varsin yksinkertainen, lisää
vesi, laita kuppiosa kiinni ja purista. Vesi pysyy kuppiosassa vain pulloa jatkuvasti puristamalla, puristuksen loputtua pullo imaisee veden kupista takaisin sisuksiinsa. Tämä tietysti herättää kysymyksen että onko varmasti ollut tarkoituksena että kuolainen vesi imaistaan takaisin pulloon? Pulloa ei ole kyllä tarkoitettu muutenkaan pitkäaikaiseen veden säilytykseen ja happea pulloon pääsee niukasti joten en usko limoittumisen olevan ongelma.

Täysin tiivis ei kuppiosan vesilukko ole, ylösalaisin ollessaan tiputtaa vettä tippa kerrallaan hitaalla syklillä. Huomio tämä jos laitat pullon puolihuolimattomasti reppuun, suosittelen sen sitomista pullon mukana tulevalla tarranauhalla esimerkiksi repun ulkopuolelle. Tarranauhan viimeistely on tehty yksinkertaisella ompeleella ja siitä repsottaa naruja, jos ompelukone löytyy niin suosittelen tekemään varmistukseksi vielä paremmat ompeleet. Tarranauha kyllä yllätyksekseni kesti pullossa olevan täyden vesimassan samalla kun roikkui vyölläni, juoksemaan en silti tämän kanssa lähtisi.

Pullon kuppiosassa on uloke mistä saa sen mukana tulevan tarranauhan pujotettua. Siitä menee isokin palomiehen haka läpi tai kohtuullisen paksu narukin.



Pidin näppäränä että tätä pystyy käyttämään yhdellä kädellä, kohtuullisen hennolla puristuksella saa kupin täyteen. Tämä ominaisuus kannatta myös muistaa jos pakkaat tämän johonkin ahtaaseen paikkaan ettei muut tavarat vieressä purista tämän sisuksia pihalle.

Pieni negatiivinen puoli on siinä että kuppiosan ja pullon yhdistävät kierteet on aika ohuet ja niitä on vain kaksi. Jos kovasti puristaa kerralla paljon vettä kuppiin ilman että se saa välillä ilmata itsensä takaisin muotoonsa, niin silloin on vaarana että kuppi karkaa kierteiltään ja alkaa fuskaamaan vettä.

Pullo ei valitettavasti jäykän muovin takia palaudu muotoonsa jos on liian lujasti tätä rutistellut, ei tosin estä käyttämistä.



Huomioita!
Tuote on valmistettu elintarvikemuovista ja sen voi pestä astianpesukoneessa ylätasolla.
Pullo on muuten juuri sen kokoinen että se mahtuu myös autoissa oleviin mukin pidikkeisiin.
Koko: 21.5x10.7x10.7cm
Saatavilla väreissä pinkki, sininen ja ruskea.


Juomapullon voi ostaa Jahtimaailma.fi sivuilta hintaa 7,38€ tästä linkistä!

Hyviä puolia: 
- Vie vähän tilaa
- Mahtuu 6dl vettä
- Säästää vettä
- Hinta

Huonot puolet:
- Vaatii ihmisen pitämään pullosta kiinni koko juomisen ajan
- Vuotaa hiukan

Testattu oikeilla koirilla ja lisäsin pienen pätkän tubeen lenkiltä missä koirat testaavat tuotteen.

10. heinäkuuta 2018

Budejovicky Budvar Premium Lager 5%

Cicerone opiskelu ei pelkistä kirjoista täysin onnistu ja välillä joutuu lähtemään ns. kentälle. Nyt ollaan mukavuusalueen ulkopuolella eli ne mitättömän näköiset bulkkioluet kauppojen hyllyillä, näistä ne opit on myös otettava. Nappasin kaupasta vaikesti lausuttavan oluen mutta budvariksi tämän voi kai tuttavallisesti nimetä. Tsekki Lager, tästä luulisi jotain osviittaa saavan tsekkiläisen perus vaalean lagerin makumaailmasta.

 Lainaus Sinerbrychoffin sivuilta:
"Budějovický Budvar Premium Lager -olut on tsekkiläisen lagerperinteen edustaja puhtaimmillaan. Se valmistetaan määriläisestä maltaasta, kokonaisista Žatecin humalakävyistä ja vedestä, joka pumpataan Artesian-lähteestä 320 metrin syvyydestä. Kaikki Budvar-oluet valmistetaan Ceské Budějovicen kaupungissa 700 vuoden kokemuksella. Tämä yhdessä pitkän 90 päivän kypsymisajan kanssa takaa tasalaatuisen makunautinnon ympäri maailmaa."
Ulkonäkö & Tuoksu:
Kuplii raikkaan näköisesti lasissa, vaahto oli niukahko mutta saattoi olla myös heikosti pesty lasikin. Tuoksu on hunajaisen maltainen ja hiukan ruohoinen humalointi pilkistää. Väriltään ihan nätti lapin kullan kimallus.

Maku:
Makuhan on lähinnä on mallasta niin kuin tyyliin kuulukin mutta vähän tunkkaista sellaista, onneksi pieni hedelmäisyys kannattelee makua. Humalointi on miellyttävän ruohoinen ja yrttinen, katkerointi tekee oluesta aika kuivan. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja hiilihappoja on kohtuullisesti tehden tästä aika kepeän. Jälkimaku on viipyilevän pihkainen. Taitaa tässäkin vähän maistua valon käsittely sekä diasetyyli.

Helppoa juotavaa mutta voisi olla hiukan raikaampi.

Arvosana: 7½/10 
Kantavierre: 10,3 %Plato
EBC: 10
EBU: 20

9. heinäkuuta 2018

Moose On The Loose - Shy British Golden Ale 4,5%

British Golden Ale on tyyli mitä en ole ennen edes maistanut mutta lunttasin BJCP:n unoffical styles
taulukosta edes summittaisen kuvauksen mitä vastassa on. Keskivertoisesta kovaan katkeroitu ja maanläheisiä makuja sekä humalaprofiilia on riittävästä, kuulostaa hauskalta.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahtoa kerrankin reippaasti, yay. Olut on myös reippaasti samea ja sinapin keltainen. Tuoksusta löytyy maltaita hunajan ja kukkien muodossa sotkettuna hiivaisuuteen. Hyvin erikoinen kokonaisuus.

Maku:
Tämä on tälläinen reippaan sitruksinen olut melkoisen happamalla meiningillä. On vähän samaa fiilistä kuin mitä omissakin kotikeitoksissa ja en ole pitänyt niitä mitenkään arvossa, yritän olla sokeutumatta omille tuotoksille. Katkerointi on yrttinen ja kovin maanläheinen, sanaa earthy voisi käyttää tässä ja mukana on myös puun ja hiivan makua. On siinä hedelmiäkin mutta meinaavat jäädä muiden makujen taakse. Hiilihapotus on kanssa melkoisen kova, ei ole ujosta tietoakaan. Loppuun saadaan vielä ruohoinen rypistys ja mausteinen loppuveto.

Normaali tilanteessa veikkaisin että olut voi olla osittain pilaantunut mutta vilkaisin myös keikytklubin julkaisun shy:stä joka oli tehty jo paljon aiemmin ja oli arvioitu jo silloin pilaantuneeksi. Jos se siis on maussa edelleen niin taitaapi olla ominaisuus.

Kyllähän tätä juo vaikka ei nyt järin mielellään, kuivakka ja karhea olemus ei nyt omaa kieltä miellytä. Sekava olut joka ei tiedä mitä se haluaa olla.

Arvosana: 6/10
IBU: 24
EBC: 7

5. heinäkuuta 2018

Saimaa Brewing Co. - Brewer's Special Mosaic Pale Ale 5,5%


Ulkonäkö & Tuoksu:
Saippuamainen vaahto, 0,5cm joka ei pitkään vaivautunut lasissa säilymään. Kirkas olut vaalean ruskealla värityksellä. Oikein maukas tuoksu on tuttua mosaicia, sitruuna, lime, appelsiinin kuoria ja
karamellia.

Maku:
Mausta löytää jotain siirappisuutta josta selkeästi saadaan tummempia makuja kuin mitä pelkistä maltaista irtoaisi, onkohan tämä nyt sitä lisättyä sokeria? Maltaat maistuu leipäiselle ja humalointi on oikein maukas vaikka katkeroita ei yli 33 ebua enempää olekaan. Makeaa hedelmäisyyttä on reippahasti joten humalointi ei haittaa ollenkaan leikkaamassa makeutta. Suutuntuma on kevyt ja ehkä hiukan öljyinenkin.

Taidokas mosaicin käyttö sillä ei mene tiskiaineen puolelle.

Arvosana:  8½/10
Parasta ennen: 15.06.2019
Maltaat: Pale ale, Dextriini, Vehnä
Humalat: Columbus, Mosaic
EBC: 13
EBU: 33
Kantavierre: 13
Mistä: Saatu panimolta sekä ostin toisen s-marketista.

Wellpark's brewery - Tennent's 1885 Lager 5%

Oluen Ystäwät facebook ryhmässä huomasin että joku oli nauttinut Skotlantilaisen lagerin, alkoi kiinnostamaan sikälti sillä en ole tietoisesti juonut muita kuin innis&gunn panimon tuotteita. Marketista löytyvä Tennent's Lager on valmistetty Glasgowissa ja on käsittääkseni Skotlannin yksi
best sellereistä eli bulkkia pukkaa.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Kirkas ja kullankeltainen olut joka kuplahtelee lasissa. Vaahtoa lasissa hienoisesti. Makeat maltaat nousevat aika muhkeasti esille ja se onkin dominoivin elementti. Hunajaa löytyy miedosti ja aavistu jotain raikkaampaa yrttiä. Lämmetessä tästä alkaa tulla enemmän esiin eineslihapulla.

Maku:
Suutuntuma on kova ja keskiasteisesti hiilihapollinen. Maku on sitten aika runsas joskin kyllästetty tympeillä elementeillä niin kuin metalli ja sitä sitten kanssa piisaa. Välillä saadaan märän leivän makua. Metallisuutta korostaa vielä humalointi joka miedon profiilinsa takia laskee sen esille. Humalointi on tyyliltään kovin maanläheinen ja yrttinen, kurkunpäähän jää pitkäksi aikaa epämielyttävä pahvisuus.

Ihan taistelee samoilla viivoilla suomalaisten bulkkien kanssa. Surullista on että tämäkin on varmaan joskus ollut alkossa myynnissä 7€ hintaan =D. Nyt tätä saa marketeista ja aion jättää ne jatkossakin hyllyyn.

Arvosana: 6/10
Parasta ennen: 31 Mar 2019

4. heinäkuuta 2018

Pohjolan Kala & Tornion Panimo: Hauki Jerky ja Olut pairing

Joku aika takaperin törmäsin tuotteeseen Pike Jerky ja kiinnostuin tuotteesta välittömästi, vihdoinkin hauelle muutakin käyttöä kuin murekkeena. Tästä innostuneena otin välittömästi yhteyttä tuotetta Torniossa valmistavaan Pohjolan Kala nimiseen yritykseen ja sovittiin hauki näytteiden lähetyksestä. Jalostin ajatusta hiukan eteen päin sillä suolainen jerky saattaisi kaivata kaverikseen jotain juotavaakin.

Sivustoni käsitellessä erätuotteiden lisäksi myös olutta niin se oli luonnollinen valinta jerkyn kanssa paritettavaksi, sehän on ruokajuomana muutenkin oivallisin valinta. Nyt oli asialistalla enää valita kalan kylkeen panimo joka saisi korostettua hauen makua.

Kerran jerkytkin tulee Torniosta niin halusin pysyä teemassa ja valikoin mukaan Tornion Panimon, missä ollaan herätetty henkiin laadukkaan oluen panemisen jalo taito.
Ei tarvinnut Tornion panimon johtajaa Kaj Kostianderia mukaan maanitella vaan herra oli heti täysillä mukana touhussa ja sainkin kattavasta juomaoppaasta valikoida tuotteet joiden pitäsi käydä jerkyn kanssa yksiin.

Haluaisin kuitenkin ennen itse paritusta joka löytyy tuosta alempaa mainita muutaman sanan jutussa esiintyvistä yrityksistä:


Pohjolan Kala:

Tarina alkaa niinkin läheltä kuin 2017 milloin aloitettiin ensimmäiset askeleet hauen jalostuksessa. Pohjolan Kalan johtaja, Samuli Pulkkinen kuuli ystävältään että hauki on oikeasti toimiva suolakalana ja se sitten myöskin oikeaksi väittämäksi myöhemmin todettiin. Ideaa jatko jalostettiin kylmäsavustukseen ja se todettiin vieläkin paremmaksi. Myöhemmin sitten törmättiin kanadalaisen kalastajan ideaan tehdä hauesta jerkyä ja siitä se ajatus sitten lähti, kylmäsavu jäi ja haukijerky päätyi lopputuotteeksi.


Alun perin yrityksen nimeksi oli tulossa muun muassa Snack Fish mutta nimen pyörittelyn jälkeen nimeksi valikoitui perinteishenkinen ja kuvaava Pohjolan Kala. Rahoitusta uudelle yritykselle käytiin hakemassa muun muassa Leijonan luola ohjelmasta, missä saatiinkin menestystä ja mukaan lähti kaksikin leijonaa. Yhteistyö ei kuitenkaan jatkunut pitkään vaan rahoitus hoidettiin toista kautta ja uudet jalostustilat löydettiin. Verkkokauppa perustettiin kahden uuden osaomistajan myötä ja näkyvyyttä käytiin hakemassa 2018 Riihimäen erämessuilla, josta saatu palaute oli pelkästään hyvää.

Monien hikipisaroiden jälkeen on jotain valmista saatu aikaiseksi, ja matka kohti suurempaa tunnettavuutta on vasta pienessä alussa. Sateenkaaren päässä siintää ajatus, että petomme hauki on ansaitusti arvostettu ja hienoksi kalaksi aateloitu jälleen. 1500-1600 luvun tyyliin naapurimaiden keisarien ja ylimystön paras herkku, tänään tavallista kanssakulkijaa unohtamatta!


Tornion Panimo:

Tornion Panimo on käsityöläispanimo, joka toimii edelleen samoilla sijoilla, mihin panimo rakennettiin jo vuonna 1873. Panimon alla on alkuperäiset, 140 vuotta vanhat kellariholvit, jotka toimivat tulevaisuudessa viskikellarina


Panimolla pannaan tällä hetkellä olutta kahdella laitteistolla, joiden keittokoot ovat 1000 litraa ja 3000 litraa. Keväällä 2017 asennettu, aidosta Tornion teräksestä valmistettu laitteisto kasvatti kokonaiskapasiteettia reiluun kahteen miljoonaan litraan vuodessa.

Panimolle on patisteltu eläkkeeltä myös Leo Andelin, joka toimii panimomestarina ja mentorina, hänen kätensä jälkeä on Original Lapland Lager joka pokasi vuonna 1964 kultaa Brysselissä Monde Selectionissa ja Pariisissa. Tuotteen kovasta tasosta kertoo se että nyt uudelleen elvytetty olut voitti taas Monde Selectionin kilpailun vielä 54 vuoden jälkeenkin.

Jerky Info:

10kg haukea saadaan 1kg kuivattua jerkyä. Säilyvää, maukasta, ekologista, erikoista, terveellistä, proteiinirikasta ja perinteistäkin.

Sataan grammaan jerkyä on käytetty 300g hauen lihaa ja tuotteet on suolattu merisuolalla. Säilyvyys avattuna huoneenlämmössä on 3pv ja suoraan pakkaamisesta paperipussissa oleva jerky kestää 2,5kk.

Henkilökohtaisesti arvostan hauen käyttöä ruoaksi, tahtoo olla että usein haukia pidetään roskakaloina ruotoisuuden takia ja ne päätyvät lokkien eväiksi. Todellisuudessa haukihan on oikein valmistettuna erinomainen kala, monestihan se pilataan huonolla käsittelyllä. Esimerkiksi hauen liman osuessa lihaan maku osaa muuttua aika radikaalisti ja näin saadaan mielikuva pahalle maistuvasta kalasta.


Hauki jerkyä voi käyttää vaikka mihin, mielikuvitus on vain rajana. Esimerkiksi ravintolat Helsingissä, mm. Jouni Toivasen isännöimä WILD, ovat innostuneet "katsuobushihauesta." Kuivatusta fileesta kun saa leikkurilla ohutta japanilaistyyppistä lastua; japsikeittöiden perusraaka-aineita. Tosin kala taipuu rouheena tai palana myös salaatteihin, kastikkeisiin, keittoihin ymym.


Maku profiilit:


Northern Pike Jerky Smoked:
Suolaa on yhdessä 32g pussissa 2,1g. Suolaisesta profiilistaan huolimatta ei itse hauen maku peity

alle vaan sen löytää todella selkeästi, vaikka savustus itsessäänkin lisää suolaisuutta makuun. Suutuntuma on napakka ja sitä vois täysin verrata lihaisaan serkkuunsa. Kylmäsavustettuna hauki on hyvää niin kuivattuna versiona jopa vieläkin parempaa.





Northern Pike Jerky Teriyaki:
Eli marinoidut kalat, marinadi koostuu soijasta, valkoviinietikasta,tummasta siirapista, inkivääristä, valkosipulijauheesta, sitruunamehusta, sitruunan kuoresta sekä leppäsavusta. Maku on yllättävänkin mieto ja hauki pääsee esille tässäkin versiossa, omaan makuun kyllä olisi kaloja voinut liottaa pidempäänkin marinadissa niin suola olisi tarttunut tehokkaamin. Vähemmän suolaisena tämä soveltuu kyllä paremmin mukaan vaelluksille, missä vettä kuluu ilman suolaakin ihan kiitettäviä määriä.



Northern Pike Jerky Original:
Voisi kuvitella että orginal olisi näistä kaikista tylsin mutta ei pidä paikkaansa, sillä hauki on oikeasti
todella hyvän makuinen kala. Suutuntuma on kaikista kuivin eli siis sitkein jerky näistä kolmesta mutta kaikkein maistuvin. Kalaa suussa jyrskäessä lähtee ihan mielettömästi hauen ominaista makua ja tässä on makua enemmän kuin teriyakissa vaikka se oudolta kuulostaakin.


Pairing:

Maistelussa käytettiin kuutta erilaista Tornion Panimon olutta : Arctic Vehnä, Arctic Pale Ale, Original Lapland Lager, Lapland Pilsner, Arctic Stout ja North Arctic Lager.

Maistelussa oli Pohjolan kalan hauki jerkyt: Original, Teriyaki ja Smoked.

Suuta huuhdeltiin maistelujen välillä vedellä, joskin kalan maku tahtoi jäädä aika intensiivisesti suuhun huuhtelusta huolimatta.

Smoked:
Savustetun jerkyn kanssa soveltuu parhaiten Actic Stout, yllättävää kyllä. Suolaisuus korostaa
maltaiden tuomaa makeutta mutta myös vastustaa tornion stoutin nokipannumaista paahdetta. Tällöin stoutista tulee enemmän puhdas ruokajuoma kuin nautiskelu olut.

Lapland Pilsner tekee myös taikoja joskin eri vinkkelistä, rasvainen suutuntuma rapsakkaalla humaloinnilla vie mennessään enimmät kalan suolaisuudet ja hetken päästä tulee kalan maku takaisin suuhun entistä vahvempana.

Suosittelisin kokeilemaan molempia, ihan vaikka vain kokemuksena.






Teriyaki:
Original Lapland Lager pelittää teriyakin kanssa yllättävänkin hyvin. Original on itsessään maltainen ja miedosti humaloitu olut jolloin teriyakin kastikkeen suolaisuus korostuu maltaiden makeuden ansiosta ja näin ollen myös avaa paremmin kastikkeen komponentteja.

Toinen vaihtoehto on hedelmäisesti humaloitu Arctic Lager, joka sopii myös teriyakin kanssa joskin hieman heikommin kuin Lapland. Tämän oluen ominaisuuksiin kuuluu teriyakin makeuden leikkaaminen joskin se huuhtoo muitakin makuja mennessään vähän terävämmin kuin ensimmäinen valintani.







Original:
Arctic Vehnä käy kaikista parhaiten original jerkyn kanssa, kaksi kevyttä kohtaa ja jatkavat toistensa makua hyvässä harmoniassa. Vehnäoluen banaanimainen makumaailma sopii hauen kanssa niinkin hyvin että otan kokeiluun heti hauen vedestä nostettuani tehdä uunissa banaanin kuoriin käärittyä haukea.

Jos haluaa vehnälle vaihtoehdon, niin Original Lapland Lager soveltuu myös hyvin tälle. Molemmat omaa aika puhtaita makuja ja humalointi oluessa on sen verran mieto ettei kala häviä taustalle vaan pääsee esille oikein hyvin.




Loppusanat:

Loppuun vielä kiitokset Puustikille, puukäsitöiden ammattilaisten kärkinimiin kuuluviin eeppisiin puuntaitajiin. Näiden kavereiden käsistä ei valmistu yhtään puolivalmista tahi hutiloitua työtä vaan jokainen valmistettu tuote on taideteos viimeistelyineen päivineen. Puustikki valmisti täysin pyyteittä kuvaustaustan tarjottimella oluille sekä kalalle joita jutussa esiintyi. Kuvaustausta on klassisen yksinkertainen mutta ei kuitenkaan vaatimaton, aivan kuin eräsmies itse.


Muuta:
Oluet lahjoitti Tornion Panimo ja jerkyt Pohjolan Kala.



2. heinäkuuta 2018

Saimaa Brewing Co. - Yövesi 4,5%

Miksi sanasta yövesi tulee mieleen vanhusten alusastiat sänkyjen alla? Ainakaan mieleyhtymä ei
kerro tulevasta hyvää, annetaan pissalle kuitenkin mahdollisuus eikä torpata vain ajatukseen. Luomulla mennään edelleen ja tuttua 4,5% linjaa jatketaan.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto oli ainakin runsasta, meinasi jo tölkistä hyökätä päälle. Väri on tumman ruskea, lähes musta. Tuoksussa on rusinaa ja taatelia, paahteista mallasta ja kahvia. Aika kivan nokinen ja savuisuus on yllättävänkin intensiivinen.

Maku:
Vetinenhän tämä kuin mikä, hiukan paahteista mallasta maussa ja tuntuma on kuin laihaa kahvia joisi. Kohtuullisen pehmeä suutuntuma ja hiukan makeakin olut. Hiilihappoja on mutta ei niin paljon kuin mitä vaahtoaminen väitti. Katkerot on olemattomat, humalointi sitruksinen ja neilikkainen. Varsin mitään sanomaton olut kerrassaan. Jälkimaku on nokinen ja kahvinen, eli päiväkahvin asemasta ihan menee.

Tuoksussa onnistutaan mutta juotavuus ei ole miellyttävä, synkeitä elementtejä ohuessa rungossa ei toimi koskaan.

Arvosana: 6½/10

EBC: 79
EBU: 25
Kantavierre: 11,9
Maltaat: Ekomallas, Munchener, Caramel, Savu, Väri mallas
Humalat: Permiant, Spalt Select

1. heinäkuuta 2018

Moose On The Loose - Jail Pale Ale 5%

Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto on parempi kuin kahdessa edellisessa joten siitä oppineena myös kaadoin rivakammin, on saatu selkeästi proteiinit hyötykäyttöön oluissa kun ei vaahtoon riitä. Väri on hiukan samean olkinen, eli kalpea niin kuin palessa pitää ollakin. Tuoksu on makean hedelmäinen joista vahvimpina löytyy ananasta, sitruunaa, ja mangoa, todella hyvä tuoksu kerta kaikkiaan
Hirvi kaltereiden takana!

Maku:
Tämähän on kerrassaan raikas, yrttisen katkeroinen ja kerrassaan viehättävän viipyilevä. Katkerointia pitää kehua vielä sen verran että on niin pehmeät että ei uskoisi IBU:n olevan 54. Humaloinnin purentaan kun tottuu niin pehmenee vielä lisää ja alta alkaa paljastua mallaspohjan vaalea keksisyys, liian kuivaksi ei kuitenkaan vedä suutuntumaa. Makuun tulee jostain hiukan kukkaisa jopa parfyymimainenkin hönkä, loppuun vielä ruohoisa viilaus joka viimeistelee paketin.


Aina trendikäs pale ale, joskin Jail Pale Ale nimi on ollut garrison brewingin käytössä jo vuodesta 2016 eli voi sotkea nopeaa googlettelijaa

Arvosana: 8½/10 Tykkäsin vaikka monelle voi olla aika sekalaisiakin elementtejä.

IBU: 54
EBC: 12
Maltaat: Pilsner, Cara Pale, Munich, Cookie
Humalat: Herkules, Mandarina Bavaria, Ariana, Callista