Aurinkokennopaneelit on kyllä suunnattomasti parantuneet viimeiseen kymmeneen vuoteen, nyt alkaa olla painokin kohdallaan ja kohtuullisen pienelläkin paneelilla saadaan sähköä kerättyä talteen. Hinnatkin alkaa tulla pikkuhiljaa jo alaspäin ja nyt edullisimmat paneelit saa jo 20€ ja kalleimmista malleista saa pulittaa helposti yli 500€.
Testissä oleva aurinkokennolaturi edustaa huokeimpia markkinoilla olevia malleja ja satunnaisellakin retkeilijällä on kipukynnys ostamiseen pieni. Nykyihmisellä kun tuppaa olemaan tuota elektroniikka mukana reissulla kuin reissulla jopa tarpeettomankin paljon, niin on aina saatavilla olevan sähkön tarve suurentunut. Suurin kilpailija tälle tuotteelle on tietysti powerpankit eli voima-asemat mihin saa ladattua jopa 10000Mah edestä virtaa, haittapuolena tietysti on se että sitten kun se on tyhjä niin siinähän sitä ollaan metsässä paperipainon kanssa.
Ulkoiset ominaisuudet:
Aurinkokennolaturi on varustettu nykymuodin mukaan camo-kuosilla mutta saatavilla on myös klassinen musta ja beige. Päällä oleva kangas on tukevan oloista ja hankauksen kestävää, vettä hylkivää ominaisuutta ei ole vaan kangas imee heti kaiken itseensä. Tästä ei sinällään ole haittaa sillä laturiahan ei voi edes käyttää sateella mutta ei parane siitä huolimatta unohtaa sitä ulos.Kiinnitä tukevasti jotta paneeli ei pyöri tuulessa. |
Aurinkokennolaturissa on pussitasku tarrakiinnityksellä, minkä sisältä löytyy USB 2.0 pistoke. Johto ei kuulu tähän pakkaukseen mikä on ihan ymmärrettävää sillä nykyään alkaa olla melkoinen määrä pistokkeita mihin pitäisi saada virtaa menemään. Micro-USB on edelleen yleisin mutta sekin on hiljalleen vaihtumassa USB-C kantaan. Ota siis mukaan johto mikä käy suoraan tarvitsemiisi laitteisiin tai osta johto missä on adapteri päitä. Tasku on sen verran iso että sinne kyllä mahtuu ainakin pari metriä latauskaapelia.
Lataaminen:
Aurinkokennolaturin huonoja puolia on se että se ei sisällä akkua joka varaisi talteen sähköä. Olisi todella näppärä jos virtaa olisi saatavilla varsinkin huonolla säällä, jolloin aurinkoa ei ole saatavilla. Akuttomuudessa on myös se haittapuoli että virran ulostulo ei ole tasaista. Jännitteen epätasainen purkautuminen ei ole ikinä mitenkään positiivinen asia ladattaville artikkeleille mutta sitähän tekee myös puhelimien pikalatauskin. Ei ihme että menee puhelin uusiksi aina parin vuoden välein.Honor 8 latautui keskipäivän auringossa aivan mainiosti. |
Testasin laturia myös työmatkoilla ja lämäsin sen kiinni polkupyöräni tarakkaan. Työmatkalla pistin Pokemon Go:n pyörimään sillä en keksinyt mitään tehokkaampaa akun syöjää kuin sen. Tulin siihen tulokseen että laturin laittaminen tarakkaan ei ole ollenkaan pöllömpi idea jos ajelee avoimia maanteitä, valitettavasti pieninkin varjoinen pätkä lopetti lataamisen siihen paikkaan. Latauksen maksimointi on tietysti helpointa jos voi laittaa puhelimen kiinni tai edes lentokonetilaan.
Tällaisellä alueella ei lataaminen onnistu ollenkaan pyörällä ajaessa. |
Latausteho ei juurikaan kärsi vaikka kaikki paneelit ei olisikaan näkyvillä. |
Tulin siihen johtopäätökseen että ihan toimiva peli tietyin rajoituksin. Soiva peli tämä on jos vaeltaa esimerkiksi avoimilla tuntureilla, niin silloinhan tämän saa laitettua vaikka repun päälle. Metsässä tai muuten vähänkään varjoisella alueella tämä muuttuu lähes hyödyttömäksi. Tässä kannattaa myös muistaa että montako aurinkoista päivää suomessa edes on, eli suosittelen myös sitä powerbankin hankkimista.
Laturi tarakaan ja menox! |
Tekniset tiedot:
Aurinkopaneeli: 7W
Lähtöjännite: USB 5V
Lähtövirta: 0 ~ 1200mA
Materiaalit: PET-laminoitu aurinkopaneeli + kangas
Tuotteen koko taitettuna: 170 * 100 * 25MM
Tuotteen koko auki: 550 * 170 * 3MM
Paino: 0.33kg
Sivuilta poimittua:
"Huom. Parhaan tehon aurinkokennolaturista saat puolenpäivän aikaan. Aurinkokennolaturista saatava teho laskee huomattavasti aamulla ja illalla verrattuna keskipäivään. Nyrkkisääntö on, että yleensä 12h aurinkonpaisteessa saa vain 42% paneelin kokonaistehosta talteen."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti