Vaikka kiikarit nähdäänkin lähinnä lintubongareiden varusteina, on niille käyttöä myös metsästäjille kyttäysmetsästyksessä. Puhumattakaan veneilijöistä, joille kyseinen varuste on oikein räätälöity. Metsästäjienkin kannattaa kiikareita harkita vaikka siinä kiväärissä kiikari onkin, niin se ei aivan aja samaa asiaa kuin kunnon katselukiikarit. Se ase voi olla valmiudessa siinä vieressä kun kyttää kiikareilla, niillä saa katsottua laajemman alueen ja optiikka on hyvä lajitunnistusta ajatellen. Onhan se aina eri asia osoitella ladatulla aseella kuin katselukiikareilla, varsinkin jos alueelle eksyy sienestäjiä tai muita marjanpoimijoita.
Kantolaukku:
Jämäkästä kankaasta valmistettu army-henkinen kantolaukku, jonka saa suljettua kahdella pikaklipsillä. Kangas myös sietää vettä eikä ime laukun sisäpuolelle, eipä tuolla tietysti väliä ole sillä kiikarit itsessään kestää vettä. Jos kuljetat laukussa myös karttaa niin sitten ominaisuudesta on hyötyä. Laukussa on myös tukevan oloinen kantohihna. Hihnassa on pieni säädettävä olkapehmuste jossa ei juurikaan toppauksia ole, lähinnä painon tasaisesti jakava funktio tuolla. Laukun takaa löytyy myös jämäkkä kiinnike mistä saa pujotettua vyön lävitse ja kulkee näin lantiolla.Tässähän on melkein armeija henkeä |
Laukun sisäpuoli on ohuella ja liukkaalla kankaalla pinnoitettu ja sisältä löytyy pienellä kumiresorilla varustettu tasku, sen sisältä löytyy pieni kankaanpala puhdistusta varten. Sinne voi myös jemmata kartan ja muita pikku varusteita.
Kiikarit:
Kiikarin linsseille on omat suojukset, jotka on kumisilla hihnoilla kiinnitetty keskirungon nuppiin. Tähän nuppiin on mahdollista kiinnittää myös kolmijalka mutta se ei sisälly pakettiin vaan se on ostettava erikseen. Myöskin taakse on kuminen suoja linssien päälle.Etuosasta löytyy myös meisselillä avattava luukku mistä saa vaihdettua pariston että pysyy valaistus päällä. Valaistus itsessään laitetaan päälle napista mikä löytyy kiikareiden päältä, tähän toivoisin ominaisuutta että sitä nappia ei tarvitsisi pitää pohjassa että valo palaisi. Päältä löytyvä nappi on kiusallisen kaukana, siinä lähempänäkin olisi ollut paikka mihin kytkimen olisi voinut sijoittaa. Valitettavasti tuo parhain paikka on siunattu fyysiselle kompassille mistä näet suuntiman. Kompassin kirkkaan suojakorkin alta näkyy myös punainen valo joka ilmoittaa kiikarin sisäisen valaisimen päälle kytkemisestä, hienointahan on että eihän sitä voi edes nähdä silloin kun itse katsoo kiikareiden läpi. Nämä kaksi namikkaa olisi voinut vaihtaa keskenään paikkaa tehden tästä eheämmän kokonaisuuden.
Kiikarit on pinnoitettu muovilla, jonka tuntuma on jopa hivenen kuminen. Käsien sijoituskohdat on pinnoitettu karhennetulla kumilla tukevuuden maksimoimiseksi.
Molempien silmikkojen kohdalla on silmäsuppilot jotka saa silmien suojaksi, napsakasti ponnahtavat sisään ja ulos omille paikoilleen. Toisinaan suppilot vaihtavat vähän muotoaan käytössä että niitä joutuu vähän muotoilemaan ennen uutta käyttöä.
Optiikka ja ominaisuudet:
Molemmille silmille löytyy omat tarkkuussäädöt, mikä on hyvä ominaisuus jos ei ole saman vahvuiset silmät. Kohdistus tehdään aina sulkemalla toinen silmä ja säätämällä tarkkuus kohdalleen ja sitten siirrytään toiseen ja hiotaan tarkkuus toiselle silmälle. Keskustarkentimen säätöpyörää ei ole mikä vaikuttaisi molempiin okulaareihin. Diopterin vahvuuden saa säädettyä -5 ~ +5
Miten se naapurin tyttö tarkenee olla alasti tällä säällä! |
Tässä kattava ohje katselukiikareiden tarkennukseen.
Katselutarkkuus on hyvä jossain +20 metriä, sitä lähempänä on lievää sumeutta kohteissa. Sumeutta saa tietysti korjattua säätämällä vahvuuksia mutta menee liian säätämiseksi jos pitää 10m etäisyyseroilla hieroa tarkkuutta kohdalleen. Muuten kiikarit ovat todella tarkat, BAK4 prisma tekee tehtävänsä todella mainiosti. Lintuharrastajilta poimittua että porroprismassa on myös parempi stereovaikutelma kuin kattoprismaisissa malleissa.
Kiikareissa on laaja katselualue ja tarkennus on keskellä, sivuille katsellessa alkaa ilmentyä lievää sumeutta. Toinen linsseistä toistaa keltaisen vahvemmin mikä tekee kontrasteista aavistuksen kellertäviä. Vastavalossa tekee hienoisia heijastumia, joista katselukokemus kärsii hiukan. Tämä ei ole mitään verrattuna esimerkiksi Tokmannin vaeltaja kiikareihin, joissa heijastus on mieletön. Silmäsuppilot vaativat hieman harjoitusta että peittäisivät tehokkaasti silmän, huonolla sijoittelulla takaa tuleva valo tekee ärsyttävän valopisteen näkökenttään.
Linssit on täytetty typellä mikä estää linssien huurustumisen. Tämä on todella hyvä ominaisuus ja toivottavasti tulee jopa halvempiin kiikareihin vakioksi.
Kiikareissa on etäisyysmittari, mikä perustuu siihen että tiedät tiirattavan kohteen koon. Manuaali on englanniksi, mistä ei kiitosta heru mutta onneksi tuo Lontoo taipuu niin oppi tuotakin käyttämään.
Etäisyysmittari |
Ohjeista helpoin on että käytetään kiikarissa olevaa laskinta. Katsotaan mitattavaa kohdetta ja asetetaan poikittain oleva ristikko keskelle kohteen alaosaan, katsotaan yläristikosta korkeuslukema. Tämän jälkeen kiikareista pyöräytetään "anglen" kohdalle se numero mikä saatiin mittauksessa, toiselta mittausrinkulalta näkee sitten etäisyyden metreinä.
Nykyisin on kiikareita joissa mittaus tapahtuu laserilla mutta taitaapa tämä karvalakkiversio olla halvempi valmistuskuluiltaan. Laser mittaus kiikareissa ei yleensä toimi erityisen pitkiä matkoja, kilometrinkin jos saa mitattua niin se on hyvä tulos.
Kiikareiden sisältä löytyy myös valaistu kompassi mikä näyttää suuntiman asteina. 360 astetta on pohjoinen, 90 astetta itä, 180 astetta etelä ja 270 astetta länsi. Myöskin valaistu laskentaristikko näkyy selkeästi hämärällä.
Tälläinen on ristikko pimeässä ja valaistuna |
Tämä on varmasti näppärä jos oppii laskukaavat tekemään päässään nopeasti ja pystyy laskemaan pitkiäkin matkoja, toisin kuin lasermittareilla. Metsästystilanteessa ei välttämättä ole aikaa jäädä laskemaan arviolta etäisyyksiä vaan siihen soveltuu paremmin lasermittari jota löytyy erillisenä myytävänä tai kiikarissa itsessään.
Käsittele varoen, itselläni huolimattomuus kostautui ja punnituksessa kiikarit tipahtivat maahan, lopputuloksena oli päällä olevan ulokkeen murtuminen eli ei todellakaan ole iskunkestävä. Kiikareiden puolustukseksi on sanottava että optiikka sisällä pysyi ehjänä, yleensä tiputtaminen on kiikarin surma. Se ei paljoa tarvitse tärähtää että linssi vaihtaa dramaattisesti paikkaa.
Kelluuhan ne. |
Tukevan rakenteensa takia kiikari on sen verran raskas että yhdellä kädellä käyttö ei ole erityisen mukavaa, käden vapistessa alkaa tarkkuus luonnollisesti kärsimään. Ei tätä kyllä pitkiä aikoja kahdellakaan kädellä käytetä.
Hintaansa nähdet tarkat kiikarit hyvällä optiikalla. Tällä rahalla ei varmana löydä mistään tämän vahvuusluokan kiikareita. Tietysti satasen lisää heittämällä saa zeissiä mutta tokkopa yhtä monipuolisilla ominaisuuksilla, kelluvuutta tuskin saa halvalla.
Tuote saatu testiin e-ville.com verkkokaupasta.
Omat kiikarisi löydä tästä!
punnitus laukun kanssa, laukku painaa 270g. Eli kiikareiden todellinen paino on 890g |
Tekniset tiedot:
10-kertainen suurennus
Linssin halkaisija: 50mm
BAK 4 porro prisma
Näkökenttä: 130m/1000m
IPX7-vesisuojattu
Kelluu vedessä
Ei huuruunnu
Kompassi
Etäisyysmitoitus
FMC-päällystetyt linssit
Erikseen säädettävä diopterikohdennus kummallekin silmälle
Taittuva typpisuojattu runko
Mahdollista kiinnittää kolmijalkaan
Mitat: Ilmoitettu 200x140x110mm, 850g (todellinen paino 890g)
Paketin tiedot:
1x USCAMEL Military HD -kelluvat kiikarit
1x Kantolaukku
2x Linssinsuojukset
1x Kantohihna
1x Käyttöohje (eng)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti