Tässä taannoin kuulin Soundville Brewingistä ja musamiehenä kolahti heti että nyt pitää ottaa panimosta selvää, oluet maistelin ja tulin siihen johtopäätökseen että näin uutta panimoa pitää vähän jeesata näkyvyydenkin kannalta. Varmasti ihmiset haluaa tietää enemmänkin tästä panimosta ja uusista panimoista ylipäätäänkin eli annetaanpa Soundvillen puhua omasta puolestaan.
Kertokaahan itsestänne ja mikä sai innostumaan oluen tekemisestä?
Soundville Brewingia pyöritetään kahden lapsuudenkaverin kimppana. Johannes ja Pekka tässä
moi! Ensimmäiset läpyt heitettiin jo kurahaalareissa päiväkodin hiekkalaatikolla. Sahalahden
maalaismaisemissa vietetyn lapsuuden jälkeen suuntasimme parikymppisinä tahoillemme. Aina
kun tavattiin, se tapahtui yleensä musan merkeissä. Ostettiin levyjä ja käytiin livekeikoilla. Ja
fiilistellessä juotiin kaljaa. Nyt rapiat päälle kolmekymppisiä, kun aloimme miettiä yhteisen
yrityksen perustamista, tuntui tosi luontevalta yhdistää meille niin monesti hyviä viboja
tarjonneet asiat: hyvä musa ja hyvä olut. Soundville Brewing on makujen soundia pikkukylän
pojilta. Päätettiin olla oluiden levy-yhtiö.
Johannes syttyi oluen panemiseen opiskeluaikoina, kun vaihto-oppilaaksi tullut hollantilainen
Ronald opetti oluenteon perusasiat. Hauskaa on, että nyt molemmat ovat tehneet oluesta
ammatin ja voimme sparrata Ronaldin kanssa. Pekka lyöttäytyi mukaan yhteen panokertaan
mukaan ja innostui. Sillä tiellä ollaan.
Kertokaahan ihmisille jotka ei tiedä, mikä on ns. mustalaispanimo?
Puhutaan mieluummin kiertolaispanimosta tai varjopanimosta. Kiertolaispanimo ei omista
tuotantolaitteita tai omaa panimoa, vaan vuokraa niitä muilta panimoilta. Oluiden makujen
kehittäminen, reseptit ja brändäys Soundvillellä tehdään itse. Ja vaikka panimotyön voisi ostaa
palveluna, olemme olleet valmistamassa omia oluitamme alusta loppuun, kädet mäskipuurossa.
Ylipitkien panopäivien välissä ollaan yövytty panimolla. Siinä tulee hyvin testattua motivaatio
tähän hommaan, kun kaksi yli 190 senttistä äijää kääntää kylkeä puhallettavalla ilmapatjalla
keskellä teollisuushallia!
Mustalaispanimon..err kiertolaispanimon hyvät ja huonot puolet?
Hyvä puoli on ehdottomasti se, että voi keskittyä enemmän oluen ja yrityksen kehittämiseen,
kun ei tarvitse samalla huolehtia tuotantotiloista. Ja onhan kaluston vuokraaminen ostamista
pienempi taloudellinen riski aloittelevalle firmalle. Toisaalta voi olla hankala löytää vapaata
panimokapasiteettia juuri silloin kun sitä tarvitsee. Kiertolaisuuden hienous on myös se, että
tapaa muita panimoalan ihmisiä ja voi oppia oluenteosta kokeneilta ammattilaisilta. Shout out
UG Breweryn Juhanille! Se on kyllä sanottava, että työtä ei voi tässä hommassa pelätä, panee
olutta sitten omilla tai muiden laitteilla.
Miten valikoitte panimon, jossa käytte oluen tekemässä?
Kyllä valinnat tehdään ihan panimon ammattitaidon ja henkilökemian perusteella. Erien
tuotantoprosessin onnistuminen on tosi tärkeää, koska haluamme saada oluemme pihalle
mahdollisimman korkealaatuisina. On tosi tärkeä löytää sama aallonpituus panimopuolen
kumppanin kanssa, että oluesta tulee sellainen kuin reseptiin on suunniteltu. Hyvä
ammattilainen tuntee omat laitteensa ja osaa säätää lopputuloksen kohdilleen. Ja hyvien
tyyppien kanssa jaksaa painaa pitkää päivää. Kun oluentekijät istahtavat tuopilliselle, niin siinä
lähtee ideat rönsyilemään ja uusia oluita kehitellään lennossa. Tuopin äärellä vietetyistä hetkistä
saadaan hyvät lähtökohdat yhteistyölle panimoiden kanssa.
Missä oluiden koekeitokset tapahtuu ja millä välineillä?
Koeoluet tehdään edelleen kotikonnuilla samassa autotallissa, missä ollaan rymytty alusta asti.
Panot hoituu itsetehdyillä laitteilla, joiden ydin on 60 litran kattiloissa ja kaasupolttimessa. Hyvin
Lo-Fi ja manuaalinen laitteisto sopii meidän tyyliin.
Miten suuressa osassa musiikki on panimon toiminnassa?
Musa on iso osa Soundvillen inspiraatiota ja ydintä. Kolikon kääntöpuoli, jos toinen puoli on se
olut. Kumpikaan meistä ei ole muusikoita, mutta fiilistellään paljon erilaista musiikkia yhdessä ja
erikseen. Musiikki herättää mielikuvia, joista sitten ammennetaan oluttyylejä ja oluille
identiteettejä. Moni firman päätöksistä on tehty musiikin pauhatessa.
Omat olut suosikit?
Pekka: Join juuri Omnipollon Jesus Mudin, joka oli intensiivisen jälkiruokamainen kokemus,
toinen viime aikoina ihastusta herättänyt olut oli UG-Breweryn Pink Ballerina. Sinebrycoffin
porteri on klassikko, joka kestää aikaa.
Johannes: Omien tuotteiden lisäksi voin helposti heittää belgialaiset luostarioluet
kestosuosikikseni. Näistä kärjessä ovat Orval ja Westmallen Tripel.
Miten erotutte muista panimoista?
Me tehdään raikkaan juotavia oluita eikä niinkään haeta näkyvyyttä esim. äärimmilleen
viedyillä humaloinneilla tai spessumausteilla. Vannomatta tietty paras, mutta
keskitymme erottumisessa yhdistelemään oluen ja musiikin maailmaa. Juotavuudella
tarkoitamme sitä, että meidän bisset on tehty hyvää käsityöläisolutta arvostaville
olutdiggareille eikä vain erikoisuuksia hifisteleville oluentekijöille. Haluamme tarjota
oluenjuojalle fiilikseen sopivan, viihdyttävän kokemuksen, jossa yhdistyy hyvä maku ja
soundi. Koska kukaan ei juo huonoa olutta, eikä kuuntele huonoa musiikkia!
Mitä tulevaisuuden tavoitteita?
Ainakin meille musiikki ja olut kuuluvat yhteen ja Soundvillen bisset on suunniteltu meidän
kaltaisille ihmisille. Tavoitteena on olla mukana rakentamassa käsityöläisoluiden kulttuuria siellä,
missä ihmiset viettävät vapaa-aikansa musiikin ja oluen parissa.
Mietteitä/odotuksia tapetilla olevasta alkoholilaista?
Olisihan uusi alkoholilaki hyvä saada menemään lävitse. Holhouspolitiikan purkaminen on hyvä
asia, ja alkoholikulutuskulttuurikin voisi kehittyä järkevämmäksi. Isoin juttu on panimoiden
ulosmyyntioikeus, eli jos uusi alkoholilaki vesittyy muuten vielä pahasti, niin toivottavasti se
menee edes lävitse. Hieman huolissaan seuraamme tuon lakiuudistusken kehitystä mutta kaiken
kaikkiaan on hyvä, että asiasta keskustellaan.
Saako spoilereita että onko uusia oluita kehitteillä?
Uusien oluiden kehittely on sitä ammatin parasta antia. Tummat oluet ovat lähellä sydäntä,
joten sellainen on mietinnän alla. Musateemamme mukaan tähän sopii hyvin hieman raskaampi
musiikki kyydittämään maltaita ja makuja. Lisäksi päivittäistavarakaupoissa olisi kiinnostusta,
joten kauppavahvuista olutta koekeitellään autotallitreeniksellä hyvinkin pian. Ehkäpä lyömme
päämme yhteen toisen panimon kanssa ja keitellään kollaboraatio!
Mistä teidän panemia oluita voi löytää?
Tampereella, Helsingissä ja Hämeenlinnassa hyvin varustelluista olutravintoloista. Lisäksi uusilla
nettisivuillamme on kätevä kartta, mistä voi vakoilla, missä Soundvilleä on saatavilla.
Laitammme myös uudet Soundvilleä tarjoavat ravintolat someen kun käydään viemässä oluita
niihin.
Mistä teidät löytää somessa?
Facebook, Instagram, Twitter ja tietenkin meidän tuotteita voi käydä arvostelemassa
Untappdtissä ja Pint Pleasessa.
#soundvillebrewing
Muuta? terveiset lukijoille tms?
Näin muutaman kuukauden jälkeen Soundville Brewing on lähtenyt kivasti pyörimään. Isoin
kiitos siitä kuuluu oluenjuojille ja ravintoloitsijoille.
Jokaisella meidän oluella on oma soittolistansa Spotifyssa, käykäähän kuunteleen, kun juotte
Soundvilleä. Löytyvät oluen nimellä spotikasta tai meidän saitilta, soundville.fi.
Keep on brewing in the free world!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti