Sivut

22. toukokuuta 2017

Testissä Vaeltaja 4hlö teltta

vaeltaja teltta
Eräsmies ite

Viimeksi oli testissä pena-laavu ja nyt kokeillaan sitten vaeltajan telttaa. Teltan hyviä puolia on ainakin täydellinen tuulensuoja joka suunnalta ja halvimmat teltatkin on veden pitäviä. Telttaa valitessa on tietysti mietittävä sen käyttötarkoitusta, festareille välttää halvempikin ritsku ja vaelluksille sitten useamalla kerroksella ja paremmalla vesipilariarvolla varustettu teltta.

Nyt testissä oleva vaeltajan kupoliteltta on kevyt teltta kesän rientoihin ja miksei metsällekin varoen tietysti oksia sun muuta terävää, uskoisin että alkusyksyn pystyy telttaa hyvinkin käyttämään. Teltan vesipilariarvo on 2000 mikä on vedenpitävä mutta navakka tuuli ja kaatosade nostaa vedenpainetta ja voi tihkua läpi vaikka en siihen henkilökohtaisesti usko. Teltta kannattaa kasata edes kerran kotioloissa jos mahdollista, tämä vähentää sitten tositoimissa pystytysaikaa ja ehditään huomata ajoissa vikoja esim saumoissa niin nekin ehditään paikata vaikka jesarilla, puhumattakaan jos pakkauksesta puuttuu osia esim telttakepit tai narut. Tässä teltassa oli vähän surkeammin tikattuja saumoja siellä täällä mutta ei vaikuta käyttöön millään tavalla.


Sitten itse asiaan, teltta itsessään on pakattu pieneen tilaan ja pakkauksen päästä löytyy näenäisesti pätevä kuljetuskahva avattavalla klipsillä. Pitkiä matkoja ei tätä telttaa kahvasta kuljeteta sillä pitkän mallinsa vuoksi se raahaisi maata käden ollessa rentona, jos sitä taas joutuu kannattelemaan ylhäällä ei tämä ole kovinkaan mukavaa pidemmän päälle jos mukana muutakin kantamusta.






Kasaaminen itsessään oli helppoa ja onnistui yhdeltä ihmiseltä noin 25min ja ohjeet löytyvät kuljetuspussista. Nootteja annan alumiiniputkista jotka muodostuivat niin että keskellä on kiinteä pala ja siihen molemmilta puolilta alettiin yhdistelemään loput putkista. Käytännön ongelma tästä innovaatiosta muodostui siinä vaiheessa kun aletaan työntämään niitä putkia telttakankaassa olevista lenkeistä läpi sillä nythän työntöä aloittaessa etummaiset putket pysyvät kiinni koska työnnetään putkien liitoksia vastakkain, keskikohdan jälkeen tulevat putket taas irtoilevat toisistaan kiitos vastavoiman mikä niihin muodostuu.
Onneksi putkien sisällä kulkee naru mikä pitää putket toisissaan vaikka ne välillä irtoaisivatkin.


Lopuksi putket vain laitetaan ristiin telttakankaan lenkkejä seuraillen ja kiinnitetään ne kulmissa oleviin lenkkeihin ja avot! Sisärunko on valmis.


Ulommaiseen kankaaseen vain laitetaan yksi tukiputkirima pitämään oviaukon kuosissa ja sitten koko
Sisärunko
komeus heitetään sisärungon päälle ja mielellään niin että oviaukot kohtaavat toisensa. Sitten vain sidotaan päälliskankaassa olevat narut sisärungon putkiin ja kiristetään telttakangas mukana tulevilla naruilla ja telttakepeillä. Muista tehdä kankaasta kireä ettei siihen muodostu pusseja mitkä säilöisivät vettä.


Kiinnityspisteitä teltassa on riittävästi ja oviaukoissa on lenkit että oviläpät saa pysymään ylhäällä rullattuna ja kiilojakin oli annettu mukaan runsaasti ylimääräisiä. Keppeihin liittyen jos sinulla on joutavaa sparymaalia niin kannattaa jollain huomiovärillä ne kepit käsitellä niin löytyvät sieltä metsästä paljon kivuttomammin. Teltan eteen jää eräänlainen eteinen missä voi säilyttää esim reppuja sateelta suojassa olettaen että reppujen pohjat on veden kestävät. Hassuna lisänä teltan etumaisessa ovessa on vetoketjujen edessä tuulen ja veden ulkona pitävä kangassuikale tarrateipein, luoja tietää miten ne teltan sisältä olisi tarkoitus saada kiinni? Ajatuksena hyvä mutta toteutus vähän ontuu, tuurilla saattaa osua tarrat toisiinsa vetoketjua sulkiessa mutta eiköhän nuo pysyne vetoketjujen edessä ilmankin.

Tuuletusaukko
Joskus teltan katto voi olla märkä, teltta ei vuoda vaan katossa on kondensoitunutta vettä esim hengityksestä, märistä vaatteista, hikoilusta jne, ja tästä syystä teltassa pitää olla toimiva ilmanvaihto. Omassa yöpymisessä en havainnut kosteus ongelmaa vaikka yö lämpö kävi 4 asteessa, tiedä sitten isommalla porukalla. Tässä mallissa ilmanvaihto on toteutettu kolmion mallisella hyttyverkolla pinnoitetulla ikkunalla joka on mahdollista myös sulkea ulkoapäin. Ilmanvaihtoa lisää myös ulkoliepeiden alta pääsevä ilma eli liian tiiviiksi ei kannata telttaa tehdä.

Lämpöähän tämä teltta ei juurikaan pidä ja kylmä pääsee sisään eli muista varautua oikealla makuupussilla säähän nähden. Kuumalla en sitten tiedä onko teltta ihan pätsi mutta erillinen ulko ja sisä kangas voi estää telttaa kuumenemasta liikaa.


Pisteitä pitää antaa kyllä teltan koosta, yleensä olen vähän skeptinen että mahtuuko edes puolet sanotusta ihmismäärästä mutta tähän malliin mahtuu vaikka viisi ihmistä jos ei paljoa pyöri nukkuessa. Pohjakin on PE-muovia eli ei takamus kastu vaikka alla olisi pieni lätäkkö. Pointseja myös kolmiosaisesta ovesta joista viimeinen on pelkästään itikkaverkko ja kukas niistä pikku perkeleistä tykkäisi, melkein yhtä ärsyttäviä kuin hirvikärpäset. Lisähuomiona myös se että teltan sisältä löytyy molemmista reunoista kaksiosaiset läpinäkyvät taskut mihin voi jemmata esim kännykän ja muut pikku esineet mitkä pitää teltasta nopeasti löytää.

Purkamiseen meni ehkä 10min ja toiset 10min kun tunki sitä telttaa takaisin pussukkaan, surukseni voin tunnustaa että en saanut telttakeppejä ja kiiloja mahtumaan samaan pussiin. Ensikerralla erilainen lähestymistapa, nyt käytin samaa metodia kuin makuupussin sullomisessa eli ei turhia taitteluja ja viikkauksia vaan täytteet säkkiin ja nyrkkiä perään.


Ominaisuudet:
Teltan ulkomitat: kokonaispituus 330 cm, korkeus 130 cm ja leveys 245 cm
Teltan ulkokankaan materiaali 190T polyesteria ja PU 2000mm, teipatuilla saumoilla
Pohjan materiaali vedenpitävää vahvaa PE-muovia
Lasikuitukaaret
Tällänen siitä tuli



Pakkauksen mittatiedot:

Korkeus: 28.0 cm
Leveys: 28.0 cm
Syvyys: 65.0 cm
Paino: 3.9 kg







Sanoisin että hintaansa nähden hyvä teltta kevyeen käyttöön, festareille ja retkeilyyn. Ei talvi käyttöön sillä lumi tuhoaa taatusti ohuen kankaan.

Teltta saatu testiin työpaikalta eli Tokmannilta.
Tätä telttaa voi ostaa ihan kivijalka myymälöistä tai verkkokaupasta

Eräsmies löytyy täältä:
Sähköposti
Instagram
twitter
facebook

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti