Sivut

3. toukokuuta 2017

Selviytyminen luonnon antimilla

Tämän tietoiskun tehtävä ei ole olla täydellinen selviytymisopas vaan ehkä enemmänkin herättää ajatuksia ja innostaa seuraamaan ympäröiväää luontoa eritavalla. Tähän jos olisi käynyt listamaan jokaisen syötävän kasvin ja marjan niin olisi ollut melkoinen eepos, siksipä haastankin sinut ottamaan asioista selvää ihan itse. Tutustu alueesi kasvillisuuteen sekä eläimistöön niin osaat tehdä itsellesi soveltuvan selviytymis suunnitelman.

Nykyihminen on tullut kauas metsän siimeksestä ja kaupunkilaistunut kiihtyvää tahtia, ei enää osata tunnistaa myrkyllisiä sieniä eikä marjoja. Toisaalta kaikkia sieniähän voi syödä, joitakin vain kerran.
Hyvä on välillä itsekin muistella että mitenkä se nyt oikeasti meni, aika kultaa muistot ja tilalle tulee "näinhän se tais olla" tietoa mikä voi kostautua esim vatsakipuna tai kuolemana metsässä.

Metsään eksymistä tapahtuu vielä nykyäänkin mutta vähenemässä määrin ja nekin vähäiset edustajat taitavat olla ikäihmisiä. Nykyään ken metsään menee niin taskusta löytyy taatusti kännykkä toisin kuin ennen vanhaan. Uusia Mastojakin nousee kuin sieniä sateella, kun pitää olla 3G,4G ja nyt taitaa olla jo tulossa 5G. Kuuluvuus  siis alkaa olla melkoisen hyvällä tasolla ja kentättömiä katvealueita alkaa olla harvassa.

Jokatapauksessa jos nyt sattuu sinne metsään eksymään ja kännykässäkin on akkua ja kenttiä niin suosittelen lataamaan 112 mobiilisovelluksen napin painalluksella saat soitettua apua ja jos sijaintitiedot on sallittuna niin sovellus myös ilmoittaa pelastajille tämänhetkiset koordinaatit. Voit myös könytä sieltä metsästä pois ihan itse lataamalla esimerkiksi maastokartat sovelluksen.

Oletetaan että olet retkeilemässä tarkoituksella metsässä ilman ruokaa tai että kaikki on mennyt päin persettä ja olet eksynyt oikeasti erämaahan ja pitäisi sitä nälkää jollain poistaa niin tässä muutama energian lähde.

Kalat:
fishing spear

Onkiminen ja pilkkiminen ovat jokamiehenoikeuksia!
Ravintoarvoltaan ehkäpä suurin energianlähde mitä ilman asetta voi hankkia, taitoa se tosin vaatii. Mukaasi tarvitsen vain onkilaitteen, se ei tarvitse suurta rahallista sijoitusta eikä edes paina taskussa ja madot löytyvät luultavasti ensimmäisen kääntämäsi puun tai kannon alta. Kunnon metsäläinenhän tekee itse onkensa alusta loppuun esim pajunkuorta punomalla ja koukun tehdä vaikka hakaneulasta mutta uskon että näin extremelle toiminnalle ei ole ikinä todellista käyttöä mutta kokemuksena voihan sen opetella. Tarvittaessa voit askarrella itsellesi myös atraimen eli yksinkertaisemmillaan teroitettu keihäs.

Myöskin simpukat ovat oivaa evästä ja onnekas niitä löytääkin matalikoista runsaasti. Simpukoista evääksi kelpaa vain elävät yksilöt ja ne tunnistat siitä että ne ovat kiinni. Elävä simppu keitetään kuorineen kunnes kuori irtoaa helposti ja eiku naamariin.

Ohje onkimiseen ja onkilaitteen valmisteluun

Riista:
Tämä kyseinen ruoan hankintamuoto on ehkäpä se vaikein mutta jos oikein haluaa yrittää onneaan niin esimerkiksi jänistä voi yrittää ansoilla saada. Ansa kannattaa sijoittaa peltojen ja ojien reunamille ja myös kaatuneita haapoja kannattaa katsella, jos siitä on kaarnat hävinneet niin siellä todennäköisesti käy jäniini ruokailemassa ja sinneppä kannattaa joku loukku viritellä. Ansalangaksi soveltuu rauta tai kuparilanka, helposti kiristyvästä silmukasta tehdään 20-30cm levyinen ja se asetetaan noin 20cm korkeudelle maasta jäniksen polun yläpuolelle taipuisaan vesaan tai oksaan. Ansasilmukan paikka valitaan mättäältä tai ojanpenkalta niin että jänis joutuu siihen hyppäämään.

Muut:
Nälkäiselle on tarjolla myös käärmeitä ja niitä löytyy pilvinpivein, yleensä kyyt makoilevat kuumalla kivellä päivää paistattelemassa. Kivellä päähän ja nuotiolle! Katkaise ensin noin 2-3cm niskan takaa, nylje tuppeen ja poista suolet.

Jaakko kolmonen ja kyyn valmistus.

Myöskin lintujen munat, heinäsirkat ja muurahaisten munat käy mutta niiden haalimiiseen menevä energia taitaa olla suurempi kuin niistä saatava.

Marjat:
Marjat ovat oivaa vitamiini pitoista evästä mutta niitä pitää syödä n. 1-3kg että päivittäinen energian tarve saadaan tyydytettyä. Opettele tunnistamaan ainakin mustikka,puolukka,juolukka,karpalo,lakka,ahomansikka,vadelma ja variksenmarja. Muitakin on mutta vaikeasti tunnistettavampia ja harvinaisia, Myrkylliset marjat suomessa tunnistaa pahasta mausta eli jätäppä ne hyi yöks marjat suosiolla metsään.


Kuvassa mustikka ja variksen marja, lehdistä tunnistaa helposti.

Luonnonmarjat opiskeltavaksi!

Sienet:
Sieniähän Suomessa piisaa ja itselläkin olisi tunnistuksessa parantamisen varaa ja seuraavalla metsäreissulle varmaan tuleekin joku sienisovellus kännykkään ladattua että voi lennosta opiskella. Tattin, haperon ja rouskun tunnistan mutta onhan niitä ihan pirusti muitakin. Parempi tietysti vain syödä niitä jotka tuntee tai voi jäädä viimeiseksi sieneksi ever. Todennäköisyydet ovat kuitenkin puolellasi sienimetsällä sillä suomessa on 4 tappavan myrkyllistä sientä, loput sitten vaan vituttaa myrkyllisyydellään. Kaikki sienet on aina ryöpättävä, eli se kiehautetaan vedessä, ja vesikaa kaadetaan pois. Näin sienestä saadaan maukkaampi ja siinä mahdollisesti piilevät myrkyt saadaan pois. Erityismaininta että korvasienet taasen ovat tappavan myrkyllisiä mutta saadaan syömäkelpoiseksi ryöppäämällä eli keittämällä. Älä keittele muita myrkkysieniä!
myrkkylliset sienet onneksi varoittavat itsestään
Herkkutatti tikkuun ja nuotioon.














Luonnonsieniä opiskeltavaksi!

Kasvit:
Syötäviä kasveja on monia mutta nälän poistamiseen osa kovin kehnoja sillä esimerkiksi koivunlehtiä pitäisi syödä n. 7kg että energiantarve saadaan turvattua, taaskin lisäkkeenä oivallinen, Eräs lukija osasi huikata että järviruo'on tai kaislan juuria pystyy kerämään 2000kcal tunnissa ja sehän on jo ihan ok. Muita syötäviä ovat esimerkiksi kuusenkerkät ja voikukan lehdet. Myöskin nokkonen,jauhosavikka,kylämaltsa,maitohorsma ja leskenlehdet pelittää. Syötäviä kasveja onkin useita ja eräilijän kannattaa jokin kasvintunnistus opas ostaa mukaan retkeilylle, aikaahan opiskeluun pitäisi olla sillä tärkeintähän on matka ei päämäärä. Keväällä on mahdollista kerätä koivusta mahlaa, mahlan keruu tapahtuu katkaistusta oksantyngästä tai loveamalla parin sentin reikä puun tyveen. Sitä voikin saada talteen 1 litran tuntivauhtia.

Luonnonyritit opiskeltavaksi!

Jokamiehenoikeudet:

Luonnontuotteiden kerääminen perustuu jokamiehenoikeuksiin. Jokamiehenoikeuksin saa poimia rauhoittamattomia kasveja, luonnonmarjoja ja sieniä. Sen sijaan sammalen ja jäkälän ottaminen on kielletty ilman maanomistajan lupaa. Samoin maanomistajan lupa tarvitaan puiden lehtien ja neulasten keräämiseen.

Poikkeuksena tähän sanon että hätä ei lue lakia, jos sen jäkälän syöminen suoraan puusta sinut pelastaa niin go for it.

Alan kirjallisuudesta sain vinkkiä että selviydy luonnon ehdoilla retkeilijan turvallisuusopas on laatu teos.

Eräsmies löytyy täältä:
Sähköposti
Instagram
twitter
facebook



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti