17. huhtikuuta 2017

Panimo Honkavuori Joensuusta

panimo, honkavuori, ipa, stout, lager, vehnäolut
Honkavuorenpanimo edustettuna
Tämä panimo kiinnosti itseäni henkilökohtaisesti siksi että ainoa panimo Pohjois-Karjalassa kun Pajarin panimo korjasi luunsa ja lähti evakkoon Kiteeltä. Mitään ei kyllä menetetty sillä erät olivat epätasaista sotkua. Honkavuoren panimoon siis siirrämme uskomme ja päätimmekin appiukon ja ystäväni voimin pitää honkavuori tastingin. Arvostelussa on yhdistettynä kaikkien löytämiä makuja ja hajuja, en lähtenyt sen kummemmin erittelemään mielipiteitä. Ainoat panimon edustajat jotka jäi puuttumaan oli kukkahattu erikoisolut mikä on sesonkin juoma ja sitten taiga mikä on niin uusi että oli vielä pullotuslinjalla menossa.

Panimon oluet:

347, IPA 4,5%

Panimon sana:
Karelidien vuoriston sydän, Koli, on kestänyt useiden jääkausien kulutuksen. Kansallismaisemana se
on inspiroinut taiteilijoita Järnefeltistä Sibeliukseen. Kolin luonto ja 347 metrin korkeuteen merenpinnasta nouseva Ukko-Koli innoittivat meitä kehittämään kädessäsi olevan India Pale Ale -oluen.
Tämä olut kunnioittaa Kolin luonnon jylhyyttä. Väkevän täysmallasrungon päälle on rakennettu vivahteikas humalacocktail. Olut tervehtii nauttijaansa ensin tuoksullaan, kuin raikas tuuli Ukko-Kolin huipulla. Suussa 347 IPA paljastaa todellisen luonteensa. Voimakas, mutta pehmeän täyteläinen humalointi leviää tasaisesti ja täyttää koko suun. Olutta kehiteltiin pitkään ja vähitellen reseptin särmät hioutuivat nykymuotoon, kuin Karelidien vuorijono konsanaan, Itä-Suomen vaara-alueen perusta. Oluen juuret ovat syvällä Pohjois-Karjalassa, 347 IPA on kuin Koli, se jättää voimakkaan jälkimaun.

Arvio:
Sitrus iskee tuoksusta mallasta unohtamatta, vaahto on muhkea kun reippaasti kaataa että saadaan tuoksut irti. Lasiin jäi vaahtotötterö mikä ei edes lähde pois. Lasin reunat jäi täyteen pitsiä värinsä puolesta mahonkinen ja punertava. Oluessa citra humala maistuu niin kuin ipassa yleensä, makuina kitkerän greippinen havu. Jälkimakuna ei ole perinteistä ipan puraisua, laihahko mutta hiilihapoinen helposti juotava janojuoma ipa. Olut ei rönsuile mihinkään eli aloittelijallekin helppo ipa, vaimo antaa pisteitä pystykorva etiketistä. 
Arvosana: 6/10


Pesä, luomulager 4,5%


Panimon sana:
Kalasääsken (Pandion haliaetus) kanta taantui voimakkaasti viime vuosisadalla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Taantumisen epäillään olleen seurausta mm. maataloudessa käytettyjen torjunta-aineiden rikastumisesta ravintoketjussa. Honkavuoren Pesä luomulager kunnioittaa puhdasta luontoa ja tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden valita tuote, jonka raaka-aineet on viljelty luonnonmukaisella tavalla. Alk 4,5 til-%.

Arvio:
Väriltään kuparinen ja oikein kirkas, kuplii lasissa. Siirappinen tuoksu ja välittyy se kyllä maussakin. Oikein maukkaasti paahdettu mallas, sillä imelästä tuoksustaan huolimatta yllättävän hapan maku. Vähän rohkeutta olut olisi vaatinut, nyt on sellainen pintaliitäjä olut. 
Arvosana 7/10

Heili, vehnäolut 6,6%

Panimon sana:
Vehnäoluen kehittämisestä tuli intohimon kohde. Tätä reseptiä hiottiin hartaudella, tehtiin virheitä ja
opiskeltiin ennen kuin saimme reseptin nykyiseen muotoonsa. Tämä olut on todellisen tuotekehityksen tulos, sillä lopullinen resepti löytyi lähes kaikkien oluenpanon vaiheiden hienosäätöjen tuloksena lähes sattumalta.
Heili on löytö Pohjois-Karjalasta. Honkavuoren Heili on erittäin runsasarominen vehnäolut. Raikas, mutta täyteläinen. Se sopii moneen makuun ja se voidaan nauttia sellaisenaan tai ruoan kera. Suosittelemme vehnäoluen nauttimista kylmänä ja mieluiten hyvässä seurassa. Olutpullon pohjalle kertynyt saos kannattaa myös kaataa lasiin antamaan lisämakua.

Arvio:
Sanalla sanoen imelä, hyvin samanlainen kuin panimon toinenkin vehnä mutta rohkeammin runkoa. Miellyttävän tuoksuinen ja väriltään samea sima. Toisella siemauksella sanon vielä uudestaan että hyyyvin makea, hiilihappoinen mutta ylimakean maltainen sekä hunajainen sitrus pamaus. En kahta peräkkäin jois mutta jälkiruoka juomana vois mennä.
Arvosana: 7,5/10

Joki, pale ale 4,5%

Panimon sana:
Tämän oluen kehitystyötä on inspiroinut Sierra Nevada Pale Ale, joka teki aikanaan suuren
vaikutuksen nautiskelijoihinsa. Ensimmäistä Joen koe-erää pääsimme maistelemaan vuonna 2015, kun olimme Pyhäselällä, lähellä Pielisjoen suuta, kokemassa talviverkkoja helmikuisessa auringonpaisteessa parinkymmenen asteen pakkasessa. Olut kuohui lasissa ja tuoksui jäälakeudella kalasaaliin äärellä hienosti ja makukin tuntui kovin onnistuneelta. Maukkaasta ensierästä huolimatta reseptiä hienosäädettiin vielä useaan kertaan ja lopulta pääsimme pisteeseen, jossa olimme saaneet oluen haetun makuiseksi. Lopulta päätimme hakea uutta suuntaa kehittelemämme oluen makumaailmalle ja tuloksena syntyi Honkavuoren Joki. Honkavuoren joki virtaa omia reittejään. Olut kuljettaa nautiskelijansa hedelmäiseen ja raikkaaseen pale ale -maailmaan. Joki on vaalea täysmallasolut, viiden eri maltaan sekoitus. Joki koostuu useiden humalalajikkeiden pienistä virroista, jotka kietoutuvat toisiinsa Joen pyörteissä. Suosittelemme Joki pale alea nautittavaksi sopivasti viilennettynä ja lasista.

Arvio:
Panimon esikoisolueksi ei ollenkaan paskempi. Stouttimainen vaahto, kermainen. Väriltään seksikkään meripihkainen. Paleksi tuoksussa hämmentää kukkamainen tuoksu sekä hunaja. Rapea maku, nyt maistuu humalat niin kuin kuuluukin. Tasapainoinen vaikka 4,5%. Vienosti greippinen jälkimaku ja todella kuiva olut, vie janon. Ostaisin toistekin.
Arvosana: 7,5/10

Valo, vehnäolut 4,5%

Panimon sana:
Valo on raikas vehnäolut, jonka runsasarominen tuoksu ja maku ovat pitkän ja huolellisen etsimisen tuloksia. Valon humalakatkero on hyvin alhainen, joten se sopii hyvin myös vähemmästä katkeroinnista pitäville oluenystäville. Valo on suodattamaton vehnäolut ja pullon pohjalle kertynyt hiivasakka kannattaa sekoittaa oluen sekaan ja kaataa lasiin. Valo sopii nautittavaksi sellaisenaan janonsammuttajana tai ruokajuomana kaikkina vuodenaikoina syksystä kesään. Valo on ilmiö.

Arvio:
Raikas olut niin kuin annettiin ymmärtää. Vähän ohut mutta tunnistaa olueksi. Väri samean keltainen niin kuin vehnikset yleensäkin, hyvin sameahko ja utuinen. Sitruunainen tuoksu ja maku feat vehnä, päälle puskee hiivainen, hapan ja hiilihappoinen hyöky, hiilihapot oikein sihisee suussa. Jos joku tilaa joskus spriteä niin voi antaa tätä tilalle jos limpparit loppu. Vetinen mutta siksipä näitä voi useamman terassilla kiskoakin.
Arvosana: 6,5/10

Double Doc, dobbelbock 7,3%

Panimon sana:
Doppelbock-oluita pidetään nestemäisenä ruokana. Tarinan mukaan eteläsaksalaiset munkit kehittivät ne paastonajaksi, jolloin kiinteä ruoka oli kiellettyä. Olutta kuitenkin sai nauttia, siksi munkit halusivat valmistaa mahdollisimman ravitsevan ja hyvänmakuisen oluen. Honkavuoren Double Doc on täysmallasolut ja sen makua luonnehtii runsaus, maltaisuus sekä joukko makeita vivahteita. Tuoksussa voi tavoittaa syksyistä omenatarhaa. Väriltään Double Doc on juhlavan punaruskea. Olutta on kehitelty kahden tohtorin voimin ja se sopii nautittavaksi sellaisenaan tai runsaiden juhlapöydän antimien kera.
Arvio:
Kermainen iso vaahto tulla tupsahtaa mutta lähtee kyllä katoamaankin rivakkaan. Lähes punainen väritykseltään. Makean  paahteisen maltainen tuoksu, oikein Hunajainen. Makuna viinan höläys ja loppuun mämmi, pikkuisen pehmeämpi saisi olla eli munkeilta vähän oppia tuohon alkoholin naamiointiin. Hiilihappoinen ei ole niin korostaa vähän tahtomattaan myös niitä huonoja aromeja mutta muuten on kyllä parhaimpia panimolta.
Arvosana 8/10

Yö, oatmeal stout 4,5%

Panimon sana:
Vaikka yö vallitsee jokaisena hetkenä hiukan alle puolella maapallon pinnasta, Honkavuoren Yöstä voi nauttia myös päivällä. Tummaksi paahdetut maltaat antavat oluelle luonteenomaisen värin ja maun. Perinteisesti stout-oluiden valmistuksessa käytetään myös ohra- ja/tai kaurahiutaleita, jotka tukevat oluen runsasta makua. Honkavuoren Yö Oatmeal Stout sopii erityisen hyvin seurustelu- tai ruokajuomaksi kaikkina vuodenaikoina.
Arvio:
Makean maltainen tuoksu, hintsusti suklaata jopa karkkia. Väri läpäisemätön, kuin mustien karhujen yö luolassa keskellä yötä. Vähän paahdetun maltaan kahvinen aromi feat hiili ja savu, kyllähän tämä vähän näyttikin expressolta. Maku jää suuhun pyörimään pitkäksi aikaa, melassi/mämmimäinen maku lähinnä suusta löytyy juomisen jälkeen ja vähän vetisyys iskee oluessa. Kohtuullisen hapoton
Arvosana: 8/10



Äkäsen eukon hieno lagerolut 4,1%

Panimon sana: 
Äkäisyys on tunnetila, jossa lasi kuohua helposti yli. Tunnekuohujen täyttämän maailman
vastapainoksi haluamme tarjota jotain rauhallista, leppoisaa ja helposti lähestyttävää mietojen oluiden ystäville.
Äkäsen eukon hieno lagerolut on vaalea ja kauniisti kuohuava täysmallasolut. Oluessa on yhdistelty Amerikan mantereen humalaa perinteiseen eurooppalaiseen lageroluen humalaprofiiliin. Humalointi on pidetty maltillisena ja tasapainoisena
Arvio:
Tuoksuu kyllä maanläheisen maltaiselle, väriltään vaalean ruskea mikä on mukavaa vaihtelua keltaisen eri sävyille mitä yleensä vastaan tulee. Vaahto oli ohut ja katosi nopeasti eli tämä äkäinen emäntä myös rauhoittuu nopeasti, joskin jotain pinnan alla kytee koska kuplii lasissa vienosti. Vetisen tuoksuinen ja maun arvaa maistamatta eli makunsa puolesta perus maltainen lager, ei äkäisyyttä tosin. Minulla on varmaan kasvain koska jälkimaussa oli salmiakkinen aromi, sanoisin että sama pulveri kuin mikä on niissä kaattissäkin keltaisten karkkien sisällä. Jos tuota makuvirhettä ei ota huomioon niin muuten ei maussa yllätyksiä. Valmiiksi väljähtäneen oloinen, onko jouduttu jatkamaan vedellä että saatu maitokauppavahvuista?
Arvosana: 6,5/10

Eräsmies löytyy täältä
Sähköposti
Instagram
twitter
facebook

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti